Matematik

Lyskæden på juletræet

17. december 2019 af SuneChr - Niveau: A-niveau

.SP 171220190005.JPG

Vedhæftet fil: SP 171220190005.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2019 af chyvak

Hvis jeg har regnet korrekt i morgentravlheden, 6 gange.

Måden jeg gik frem:

Radius R ved nederste gren findes som højden, H, delt med det gyldne forhold. Opskriv dernæst en parameterfremstilling for en helix beliggende på en keglestub:

x(t) = R(1-bt)cos(a*pi*t)

y(t) = R(1-bt)sin(a*pi*t)

z(t) = t

hvor b = 1/H og a er ukendt, men bestemmende for hvor mange gange kæden går rundt om træet. Bestemt dernæst kurvelængden for t løbende fra og med 0 m til og med H = 3000 m. Bestemt dernæst konstant a, således at kurvelængden bliver lig med 17982 m. Når t løber fra 0 til H vil argumentet til de trigonometriske funktioner gennemløbe vinklen a*pi*H. Denne vinkel modulus 2pi er antal hele omgange kæden når rundt om træet. Og jeg får det til eksakt 6.


Svar #2
17. december 2019 af SuneChr

# 1    Beregningen, ad begge veje, går fint op.
         (4. linje: keglestub skal nok være med top).
SP 171220192309.JPG
 

Vedhæftet fil:SP 171220192309.JPG

Svar #3
17. december 2019 af SuneChr

# 2 fortsat
For særligt, særligt interesserede:
Man ser f.eks., at når man er nået 1/3 op ad træet med lyskæden, er over halvdelen af den brugt.


Skriv et svar til: Lyskæden på juletræet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.