Matematik

eksponentiel

09. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle! jeg har prøvet at løse opgaven (vedhæftet). Jeg indtaster værdierne ind på excel og får forskriften 100*e^-0.0001x - og her fra kan jeg ikke komme videre. Er det rigtigt at skrive dataen ind på excel

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2020 af peter lind

Hvordan er du kommet frem til dette resultat ? Det ser temmelig usandsynlig ud

Du skal lave eksponentiel regression på de data. Jeg ved ikke om excel kan det.

Hvad er du i tvivl om ?


Svar #3
09. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Jeg indtastede værdierne på Excel og valgte en eksponentiel udvikling? Er dette ikke muligt? Hvordan skal opgaven så løses?

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2020 af peter lind

Du skal lave en eksponentiel regression. Det er det faglige udtryk for den regneoperation. Det er muligvis det du kalder eksponentiel udvikling.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. januar 2020 af Capion1

.SP 090120202315.JPG

Vedhæftet fil:SP 090120202315.JPG

Svar #6
09. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Capion1 jeg fik præcis det samme og kan ikke komme videre herfra

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2020 af Capion1

y = 100·e^(- 0,0001·x)  =  100·(e^(- 0,0001))x           Beregn derfor  e^(- 0,0001)  og sæt denne i x'te
                                                                                og gang derefter det hele med 100.


Svar #8
09. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Ja og så fik jeg 0,99^x. Er det her det går galt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. januar 2020 af Capion1

0,9999x er så tæt på 1 at usikkerheden bliver for stor. e^(- 0,0001·x) er at foretrække. 


Svar #10
09. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Okay tak! Kan du eventuelt forklare mig opgave c,d og f?

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2020 af peter lind

De ser alså helt usandsynlig ud. Der er usikkerhed på disse målinger så de sal ikke følg kurven eksakt

Tabelværdien siger at kurven skal blive 100*e-kt hvor k er 5,28*10-5


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. januar 2020 af Capion1

Av, her vil Excel åbenbart aflevere 5,28·10- 5 = 0,528·10- 4  som 1·10- 4 hvor 0,528 er forhøjet til 1.
Det er meget uheldigt. Men med fire decimaler 0,9999 forandrer det dog ingenting.


Svar #13
10. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Synes nemlig det er ret svært at finde a-værdien og uden den kan e og f ikke laves. Kan jeg få lidt hjælp til at finde a-værdien?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. januar 2020 af Capion1

Ved at afbilde
(t , log m)
fås en ret linje
y = - 5·10- 5·x + 2        eller      log m = - 5·10- 5·t + 2


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. januar 2020 af Capion1

# 13
a = 0,9999472014...  for den i # 11 nævnte k værdi.


Svar #16
10. januar 2020 af Sabina1232 (Slettet)

Jep nu jeg med. Må jeg her fra konkludere at a= -0.00005 


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. januar 2020 af Capion1

Nej, i eksponentialfunktionen   bax   er b = 100 og a den i # 15 nævnte med ti decimaler. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. januar 2020 af Capion1

Vil gerne kigge med i morgen, men nu er det sent, så    g o d  nat !
a kan vist desværre ikke fremtrylles til noget andet ...


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. januar 2020 af mathon

                          \small \small \small \small \small \small \begin{array}{llll} &m(t)=99.9996\cdot 0.999879^{\, t}\approx 100\cdot e^{-1.121\cdot 10^{-4}\cdot t} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. januar 2020 af peter lind

Det ser stadig for præcist ud, Jeg har mistanke om at det er konstruerede tal.

Jeg har en fejl i #11 tabelværdien siger 1,22*10-4


Skriv et svar til: eksponentiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.