Matematik

Ligningssystemet

26. februar 2020 af studineM - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har det her ligningssystem, som jeg ikke ved hvordan jeg skal løse.

Håber der er nogen der kan hjælpe :)

Vedhæftet fil: 5.23.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2020 af peter lind

Isoler y i den anden ligning og sæt resultatet ind i stedet for y i den første ligning


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2020 af AMelev

Allerførst kunne du jo dividere med 2 på begge sider i begge ligninger, så bliver de lidt pænere.
Der er 3 standardmetoder til løsning af 2 ligninger med 2 ubekendte.

A) Substitution. Kan resultere i "trælse brøker".
Isoler x eller y i den ene ligning
Indsæt i den anden ligning og løs den
Indsæt løsningen i det isolerede udtryk og beregn.
 

B) Lige store koefficienters metode. Kan også resultere i "trælse brøker", men ikke helt så slemt som med A).
Skaf lige store koefficienter med modsat fortegn til en af de ubekendte.
Læg ligningerne sammen og løs den mht til den ubekendte, der indgår..
Indsæt løsningen i en af de oprindelige ligninger og løs den mht. den anden ubekendte.

C) Determinantmetoden.,Det er den nemmeste metode, da man bare skal beregne, men den står vist ikke i formelsamlingen, så den skal huskes. Desuden er den måske ikke helt lovlig at benyttte, hvis I ikke har haft den oppe i undervisningen - spørg din lærer.
\begin{Bmatrix} a_1\cdot x+b_1\cdot y=c_1\\ a_2\cdot \cdot x+b_2\cdot y=c_2 \end{Bmatrix}\Leftrightarrow x=\frac{\begin{vmatrix} c_1 &b_1 \\ c_2 & b_2 \end{vmatrix}}{\begin{vmatrix} a_1 &b_1 \\ a_2 & b_2 \end{vmatrix}} \: \textup{og} \: y=\frac{\begin{vmatrix} a_1 &c_1 \\ a_2 & c_2 \end{vmatrix}}{\begin{vmatrix} a_1 &b_1 \\ a_2 & b_2 \end{vmatrix}}

Se vedhæftede for eksempel på de tre metoder.

Prøv dem af, find di favorit og tjek løsningerne med dit CAS-værktøj, når det bare er træning.

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. februar 2020 af mathon

                    \begin{Bmatrix} -18x+12y=16\\12x-8y=10 \end{Bmatrix}\Leftrightarrow \begin{Bmatrix} 3x-2y=-\frac{8}{3}\\3x-2x=\frac{5}{2} \end{Bmatrix}

som grafisk er to parallelle - ikke sammenfaldende - linjer uden fælles punkter,
hvilket ligningsløsningsmæssigt
kan udtrykkes:
                         Der findes ingen koordinerede par (x,y) for hvilke

                         \begin{Bmatrix} -18x+12y=16\\12x-8y=10 \end{Bmatrix}

                                         


Svar #5
27. februar 2020 af studineM

Tusind tak!


Skriv et svar til: Ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.