Fysik

HJÆÆÆLP

28. februar 2020 af nulle6876 - Niveau: B-niveau

Hej, der er en opgave som jeg på ingen måde forstår, den lyder sålede:

En sten der kastes lodret op i vejret, når sit udgangspunkt igen efter 24 sekunders forløb

Hvor stor var stighøjden?

facit skal give 707

Jeg har prøvet alt fra formler og metoder, men uden held. 

på fårhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2020 af PeterValberg

Det handler om bevægelse med konstant acceleration....

Stenen er halvdelen af tiden, altså 12 sekunde,r om at nå
den maksimale højde. I det korte øjeblik lige fø,r den falder ned igen,
er dens hastighed 0 (v0).

Start med at beregne stenens hastighed (v), når den når jorden igen:

v=g\cdot t+v_0\cdot t=9,82\,\frac{m}{s^2}\cdot 12\,s+0\,\frac{m}{s}\cdot 12\,s=....

Beregn herefter stenens tilbagelagte strækning (s), - det er jo højden:

s=\tfrac12\cdot g\cdot t^2+v_0\cdot t=\tfrac12\cdot 9,82\,\frac{m}{s^2}\cdot (12\,s)^2+0\,\frac{m}{s}\cdot 12\,s=....

resultatet er i meter

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2020 af mathon

#0

    Hvis du synes, at din beregnede stighøjde forekommer stor,
    kan det oplyses, at begyndelseshastigheden er 424.2 km/h.


Skriv et svar til: HJÆÆÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.