Fysik

Termisk energi + termisk energi

20. april 2020 af 9o - Niveau: C-niveau

Hej, i en fysik opgave bliver vi bedt om at redegøre for, hvordan man kommer frem til formlen:

mlod * clod * ΔTlod + mvand * cvand * ΔTvand = 0

Det er i forbindelse med at vi finder varmefylden for et stykke metal (loddet) ved at sænke loddet ned i varmt vand. Vi har beregnet varmefylden af vores ved hjælp af formlen, men er bare i tvivl om, hvordan man finder frem til den i formlen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2020 af mathon

       Energikonstans:
                                      Summen af energiændringerne regnet med fortegn er lig med nul
               og alment:      Q = m ·c · ΔT


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

m*c*ΔT udtrykker hvor meget energi et legeme har modtaget ved en temperaturstigning på ΔT. Det er positivt hvis legemet har modtaget varme, og negativt hvis legemet har afgivet varme.

Hvis man antager at der ikke har været nogen varmeudveksling med omgivelserne ved forsøget, så er den varmemængde som vandet har afgivet lig med den varmemængde loddet har modtaget. Så m*c*ΔT er det samme for loddet og vandet, bare med modsat fortegn.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2020 af ringstedLC

Ideen med forsøget er jo, at nogets af vandets energi overføres til loddet, altså vandet afkøles og loddet opvarmes. I forsøget må man derfor gå udfra, at der ikke undslipper energi (varme) til omgivelserne. Udtrykt på denne måde:

\begin{align*} \Delta E_{lod} &= -\Delta E_{vand}+\Delta E_{omg} \\ \underset{m_{lod}\cdot c_{lod}\cdot \Delta T_{lod}}{\underbrace{\Delta E_{lod}}}+ \underset{m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T_{vand}}{\underbrace{\Delta E_{vand}}} &= 0 \;,\;\Delta E_{omg}=0 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2020 af mathon

Ideen med forsøget er, at loddet afgiver energi til vandet:

                          \small \begin{array}{lllll} &m_{\textup{lod}} \cdot c_{\textup{lod}} \cdot (T_{\textup{slut}} -100 \; C) + m_{\textup{vand}} \cdot c_{\textup{vand}} \cdot (T_{\textup{slut}} -T_{\textup{beg}}) = 0\\\\\\& m_{\textup{lod}} \cdot c_{\textup{lod}} \cdot (T_{\textup{slut}} -100 \; C) = - m_{\textup{vand}} \cdot c_{\textup{vand}} \cdot (T_{\textup{slut}} -T_{\textup{beg}}) \\\\\\ & m_{\textup{lod}} \cdot c_{\textup{lod}} \cdot (100 \; C-T_{\textup{slut}} ) = m_{\textup{vand}} \cdot c_{\textup{vand}} \cdot (T_{\textup{slut}} -T_{\textup{beg}})\\\\\\& c_{\textup{lod}} =\frac{m_{\textup{vand}} \cdot c_{\textup{vand}} \cdot (T_{\textup{slut}} -T_{\textup{beg}})}{m_{\textup{lod}} \cdot (100 \; C - T_{\textup{slut}} )} \end{array}


Skriv et svar til: Termisk energi + termisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.