Kemi

Jernindhold i ståluld

24. juli 2020 af Nerd24 - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har problemer med den her opgave. Jeg skal finde ud af jernindholdet i ståluld. Ud fra opgaven laves der en titrereing hvor jeg kan finde stofmængden af permanganat men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre efter det. Jeg er også i tvivl over om det er 10ml eller 18,6 ml jeg skal gange med for at få stofmængden af permanganation.

Opgaven er vedhæftet

tak på forehånd :)

Vedhæftet fil: ståluld opgave.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. juli 2020 af mathon

Vis din titreringsberegning:


Svar #2
24. juli 2020 af Nerd24

Vi skal finde stofmængden af permanganat som vi gør ved at bruge formlen n=c*v. Jeg indsætter de værdier jeg kender:

18,6*0,0167 eller 0,0186*0,0167 og det giver henholdsvis 0,31062 mmol eller 0,00031062mol


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juli 2020 af mathon

Du skal afstemme redoxreaktionen først.


Svar #4
24. juli 2020 af Nerd24

reaktionsskemaet

8H+ +5Fe2+ + MnO4- --> 5Fe3+ + Mn2+4H2O


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2020 af mathon

\small \overset{\mathbf{{\color{Red} +2}}}{Fe}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{Fe}{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\\\\

\small \begin{array}{lccc} &\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ Fe&1&&5\\ Mn&&5&1 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

\small 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\\\\

\textup{afstemning af ladning:}

\small 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}

\small \textup{afstemning af hydrogen:}

\small \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\,Fe{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,Fe{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,H_2O\,_{\textit{(l)}}

\textup{oxygen stemmer.}

Vi er enige.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juli 2020 af mathon

Titerberegn nu.


Svar #7
24. juli 2020 af Nerd24

så vi skal gange 0,00031062mol med 5 så der er samme molforhold. 

5*0,00031062mol=0,0015531 mol


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. juli 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{Beregning af antal mol:}&n(Fe^{2+})=5\cdot n(Mn{O_4}^{-})=5\cdot \left ( 0.0186\; L \right )\cdot \left (0.0169\;\frac{mol}{L} \right ) =0.001572\;mol \end{array}


Svar #9
24. juli 2020 af Nerd24

så jeg kan regne hvor meget gram jern vi har da vi kender molar massen for jern og vi kender også stofmængden så:

M*n=m så 0,001572mol*55,845g/mol=0,08778834g


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. juli 2020 af mathon

              \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Antal mol i 100 mL:}&n(Fe^{2+}) =0.01572\;mol \\\\ \textup{masse af 100 mL }Fe^{2+}&m=(0.01572\;mol)\cdot \left ( 55.845\;\frac{g}{mol} \right ) \end{array}


Svar #11
24. juli 2020 af Nerd24

Kan du forklare mere om det, om hvorfor 100ml svarer til 0,01572?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. juli 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}& \textup{N\aa r 10 mL opl\o sning indeholder}&0.001572 \;mol Fe^{2+}\\ \textup{indeholder }\\& \textup{100 mL af \textbf{samme} opl\o sning}& 0.01572 \;mol Fe^{2+}\\ \textup{dvs}\\& \textup{massen af }0.01572 \;mol \; Fe^{2+}=&\left (0.01572 \;mol \right )\cdot \left ( 55.845\; \frac{g}{mol} \right )=0.878\;g\\\\& \textup{Masseprocent Fe:}&m\%=\frac{0.878\;g}{0.942\;g}\cdot 100=93.2 \end{array}


Skriv et svar til: Jernindhold i ståluld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.