Matematik

lineær funktion

19. august 2020 af sommer2004 - Niveau: 9. klasse

Har et spørgsmål jeg ikke helt ved, hvorrdan jeg skal beregne, håber i kan hjælpe

spørgsmål: Det oplyses at punkterne A = (-3,-17) og B = (8,5) ligger på linjen l. Beregn tallene a og b så y = a-'x + b er en ligning for l.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2020 af mathon

                   \small \small \begin{array}{llll} l\textup{ opfylder}&y=a\cdot x+b\\ \textup{dvs}\\& \begin{array}{llll} y_2=a\cdot x_2+b\\ y_1=a\cdot x_1+b&\textup{subtraktion giver}\\\\ y_2-y_1=a\cdot (x_2-x_1)\\\\ a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1} \end{array}\\ \textup{samt}\\& \begin{array}{llll} b=y_2-a\cdot x_2 \end{array} \end{array}


Svar #2
19. august 2020 af sommer2004

Tusind tak, har du muligvis et eksempel neg kan se, så jeg kan forstå det lidt bedre???


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2020 af mathon

anvendt på din opgave
hvor
                                       \small \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c} x_1&y_1&x_2&y_2&a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}&b=y_2-a\cdot x_2&y=ax+b\\\hline -3&-17&8&5&a=\frac{5-(-17)}{8-(-3)}=2&b=5-2\cdot 8=-11&y=2x-11 \end{array}


Skriv et svar til: lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.