Matematik

Polynomier basismat

17. september 2020 af ty16 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg sidder med følgende opgave, og er helt lost. Jeg kan ikke komme videre, da jeg ikke forstår hvad det præcist er jeg skal gøre? 

Har vedhæftet pdf fil med opgaven og udregninger jeg har lavet indtil videre.

Vedhæftet fil: Polynomier.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2020 af StoreNord

Angående b)
      Hvor diskriminanten er 0 eller positiv, er der reelle rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2020 af AMelev

#0 Du har indsat s2 = 0 og s1 = 9 (bortset fra, at du er kommet til at skrive 13·0 i stedet for 13 - 0). Hvor har du det fra? Det kan jeg ikke få øje på i opgaven.

a) Med  s2 = 0 og s1 = 9 er din p(x) rigtig, men i løsningsformlen kommer du til at dividere med 2b i stedet for 2a. 

b) Det, du har skrevet der, hører til a)
I b) skal reducere p(x) med c som en variabel. 
Bestem diskrimimanten udtrykt ved c og definer den fx som d(c). Bestem så nulpunkter og fortegn for d(c) jf. #2.
 


Svar #3
18. september 2020 af ty16

Jeg kom igennem opgaven, tusinde tak! Det er ihvertfald mine resultater. 

Men et sidste spørgsmål. Jeg forstår det som, at man skal skrive en tekst med, som sin begrundelse for resultatet?  eller er det mig som har misforstået det

se pdf fil

Vedhæftet fil:Reducere p(z).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2020 af StoreNord

Din diskriminant i 4. linje har fortegnsfejl på c-leddet!


Svar #5
19. september 2020 af ty16

det forstår jeg ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2020 af ringstedLC

\begin{align*} d(c)=0 &= (12+c)^2-4\cdot 13\cdot (21+c) \\ &= c^2-28c-948 \\ c &= 14 \pm 2\sqrt{286} \\\\ p(z) &= 13z^2+(12+c)\,z+c+21 \\ p(z) &= \left\{\begin{matrix} 13z^2+\Bigl(26+2\sqrt{286}\Bigr)z+2\sqrt{286}+35 \\ 13z^2+\Bigl(26-2\sqrt{286}\Bigr)z-2\sqrt{286}+35 \end{matrix}\right. \\ d &= \left\{\begin{matrix} \Bigl(26+2\sqrt{286}\Bigr)^2-4\cdot 13\cdot \Bigl(2\sqrt{286}+35\Bigr)=0\Rightarrow p\;\text{har kun en rod} \\ \Bigl(26-2\sqrt{286}\Bigr)^2-4\cdot 13\cdot \Bigl(-2\sqrt{286}+35\Bigr)<0\Rightarrow p\;\text{har ingen reelle r\o dder} \end{matrix}\right. \\ z &= \frac{-\Bigl(26+2\sqrt{286}\Bigr)}{26} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2020 af AMelev

#3 Jeg tror bare, du skal forklare, hvad du gør og hvorfor. Lidt lige som du har gjort. Du skriver, hvad du gør, men du kunne supplere med, hvorfor.
Hvorfor finder du fx rødderne for d(c)?
Der er fejl i beregningen af d(c): d(c) = ({\color{Red} 12}+c)^2) ... jf. #6

Og så kan du ikke bruge ∨ mellem to tal.
z = .... ∨ z = ...

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Skriv et svar til: Polynomier basismat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.