Matematik

Andengradspolynomier

02. oktober 2020 af UCL (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er lige startet på emnet og jeg har lidt svært ved at forstå hvordan laver jeg opgaven

a. Aflæs koefficienterne a, b og c, og redegør for at deres værdier stemmer overens med parablen


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2020 af peter lind

 Du kan aflæse skæringerne med x-aksen og toppunktet. Hvis x0 er skæringen med x-aksen er f(x0) = 0, aflæs endvidere toppunktet. Det sætter du ind i andengradsligningen og får derved 4 ligninger med de 3 ubekendte a, b og c. I virkeligheden kan du vælge 3 vilkårlig punkter og få 3 ligninger med 3 ubekendte men dette er det letteste


Svar #2
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Der står grafen for andengradspolynomiet er :        fx=-x2+2x+3. 

Er a så x2? Undskyld men jeg har endnu ikke helt forstået topunktet osv. Jeg er lige begyndt at læse om andengradspolynomier her i dag 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2020 af Anders521

#2 Nej, det ledende koefficient a er -1, idet -x2 = (-1)·x2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2020 af Anders521

#2 Toppunktet er et punkt på parablen, der bestemmes ud fra polynomiets koefficienter a, b og c, og er givet ved formlen (-b/2a -(b2 -4ac)/4a)


Svar #5
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Okay. Altså jeg forstår det ikke, jeg ved ikke hvor vi får  -1 fra.... 


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. oktober 2020 af Euroman28

Koeffienterne bestemmer grafens udseende ja. 

a = Om det er en glad eller sur parabel. 

c = skærring med y - aksen, i punktet (0,c) 

b = hældningen for den tangent som skære i netop punktet (0,c). 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. oktober 2020 af Anders521

#5 Du får tallet -1 fra potensen -x2. Tænk på et negativt tal, f.eks. -2,5, men dette tal er det sammen som (-1)·2,5. Tjek det på lommeregneren.


Svar #8
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Ej okay, ja. Jeg tænkte slet ikke over at det også havde med potenser at gøre. Så : a -1. Så b er 2x?

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. oktober 2020 af Anders521

#8 Nej, koefficienten b er så tallet 2 i leddet 2·x


Svar #10
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Okay. Ja . a: -1, b :2 også ved jeg ikke om mit bud på C : +3 er rigtigt ?

Svar #11
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Kan man godt skrive at : a skærer x aksen ved -1, og b i 2 og C i 3. Vil det være svar nok når der står : 

a. Aflæs koefficienterne a, b og c, og redegør for at deres værdier stemmer overens med parablen.

#6 ja det er en sur parabel, fordi parabel vender nedad 


Svar #12
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Øvelser med andengradspolynomier og parabler

Øvelse 1

På figuren til højre ses grafen for andengradspolynomiet

     fx=-x2+2x+3. 

I de følgende opgaver skal du både beregne og aflæse på grafen og (forhåbentlig) konstatere at der er sammenhæng mellem det beregnede og det aflæste.

-Aflæs koefficienterne a, b og c, og redegør for at deres værdier stemmer overens med parablen. Den har vi fået svar på.

-Beregn rødderne (uden CAS) og kontrollér at de svarer til parablens skæringspunkter med x-aksen.

Hvordan kan jeg beregner rødderne ? er der en som vil være rigtig sød og hjælpe med den opgave også.

Det eneste jeg rigtig har forstået er : 

Nulpunkterne for et polynomium kaldes under tiden for polynomiets "rødder". Derfor kalder man tit løsningerne af en andengradsligning for det tilsvarende andengradspolynomiums rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. oktober 2020 af ringstedLC

Beregn rødderne med formel (83):

\begin{align*} f(x) &= -x^2+2x+3 \\ &= \underset{\text{koeff.}\;a}{\underbrace{-1}}\cdot x^2 \underset{\text{koeff.}\;b}{\underbrace{+\,2}}\cdot x \underset{\text{koeff.}\;c}{\underbrace{+\,3}} \\(83): x &= \left\{\begin{matrix} x_1=\frac{-b-\sqrt{d}}{2a}\\ x_2=\frac{-b+\sqrt{d}}{2a} \end{matrix}\right.\;,\;d=b^2-4ac \\ &= \left\{\begin{matrix} x_1=\;?\\ x_2=\;? \end{matrix}\right. \end{align*}


Svar #14
02. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Jeg har lige 1 spørgsmål.

X1 :  -1

X2:   2

Hvorfor kalder man det nulpunkter  (rødder) i p.

P er  for andengradpolynomier ikke... 


Brugbart svar (1)

Svar #15
02. oktober 2020 af ringstedLC

Det er sikkert fordi:

\begin{align*} f(x_1) &= 0\,,\;f(x_2)=0 \end{align*}

Løsninger:

\begin{align*} d &= 2^2-4\cdot (-1)\cdot 3=16 \\ x &= \left\{\begin{matrix} \frac{-2-\sqrt{16}}{2\,\cdot \,(-1)}=\frac{-2\,-\,4}{-2}=3 \\ \frac{-2+\sqrt{16}}{2\,\cdot \,(-1)}=\frac{-2\,+\,4}{-2}=-1 \end{matrix}\right. \end{align*}


Svar #16
03. oktober 2020 af UCL (Slettet)

Okay. Det giver ingen mening for mig, at  : 

X1:   0

X2:    0


Svar #17
03. oktober 2020 af UCL (Slettet)

jeg mener er :    x1   = 3                      x2   =  -1

                                


Brugbart svar (1)

Svar #18
03. oktober 2020 af ringstedLC

#16:

\begin{align*} f(x_1)=0=f(-1) &= -\underset{x_1}{\underbrace{(-1)}}^2+2\cdot \underset{x_1}{\underbrace{(-1)}}+3 \\ f(x_2)=0=f(3) &= -\underset{x_2}{\underbrace{(3)}}^2+2\cdot \underset{x_2}{\underbrace{(3)}}+3 \\ \end{align*}

Det vil sige, at rødderne er de værdier af x, hvor polynomiet bliver 0, og grafen (parablen) skærer x-aksen.


Svar #19
03. oktober 2020 af UCL (Slettet)

1000 Tak. Jeg vil bare rigtig gerne vide hvorfor man ved x2

Ganger med 3. Funktionen er jo 

fx= -x2+2x+3


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. oktober 2020 af ringstedLC

#19: Fordi 3 = x2 indsat i f giver 0.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.