Matematik

Sandsynlighedsregning 101

07. november 2020 af matiashaabet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fra et almindeligt spil kort trækkes et kort, og det noteres om kortet er en hjerter. Forsøget gentages 11 gange.

Angiv sandsynlighedsoparameteren og antalsparameteren, og opskriv en formel til beregning af sandsynligheden for, at der blandt de 11 kort er netop 5 hjertere.

Spørgsmål:

Der står ikke noget om, om kortene bliver lagt tilbage i bunken, eller om de bliver lagt til side. Er det en bestemt regel for hvad man så antager?

Antalsparameteren, er det ikke antal gentagede forsøg, dvs. 11?

Sandsynlighedsparameteren, angiver det ikke mulige antal succesudfald ud af "det hele" dvs. 11/52?

Kan nogen forklare mig, med simple danske ord, hvordan man laver en formel til udregning af sandsynligheden for 6 hjertere ud af 11 trukkede kort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2020 af peter lind

Du må antage at de bliver lagt tilbage.Uden tilbagelægning bliver det for kompliceret

antalsparameteren er k orrekt

sandsynligheden er sandsynligheden for at få hjerter så det er 1/4

Formlen for det er binomialfordelingen. Den er alt for kompliceret til at genggive med nogle få ord. Du kan se den på https://da.wikipedia.org/wiki/Binomialfordelingen Du kan også  se den på andre hjemmesider. Søg efter den, hvis du er interessereret

Du kan få den udregnet på CAS værktøjer eller regneark.Hvis du ved så lidt om formlen er det formodentlig det der forventes


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. november 2020 af Capion1

# 0
Et eksperiment udføres 11 gange, hvor udfaldene er uafhængige af hinanden, og
sandsynligheden for hvert af udfaldene er 1/4 .
Sandsynlighedsfordelingen er binomialfordelt, og sandsynligheden for netop r succéser er

p\left ( X=r \right )=\binom{11}{r}\left ( \frac{1}{4} \right )^{r}\left ( \frac{3}{4} \right )^{11-r}  r = 0, 1, 2, ... , 11
For netop 5 hjertere indsættes r = 5 i binomialformlen.
            


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning 101

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.