Kemi

Opløselighed ud fra opløselighedsprodukt

09. december 2020 af Mariassssssss - Niveau: B-niveau

Hej Jeg står med en opgave, hvor jeg kender molarmassen af saltet, jeg kender opløselighedsproduktet, og skal dermed beregne oplsøeligheden i g/L.

Jeg har gjort som følgende;

Ag_3PO_4\rightleftharpoons 3Ag^++PO_4^{3-}

[PO_4^{3-}]=3\cdot [Ag^+]

K_s_p=[PO_4^{3-}]\cdot [Ag^+]^3

K_s_p=[PO_4^{3-}]\cdot [PO_4^{3-}]

[PO_4^{3-}]=sqrt(K_s_p)

Opl(g/L)=[PO_4^{3-}]\cdot Mw(Ag_3PO_4)

Opl(g/L)=4,29\cdot 10^{-6} g/L

Ved dog at dette er forkert ud fra svararket.. så hvad er det jeg gør forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2020 af janhaa

K(sp)=(3x)^3*x=27x^4


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2020 af janhaa

[x]=mol/l=M

molar mass: M

[M] : g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2020 af janhaa

what is correct answer?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2020 af mathon

Kaldes den molære opløselighed af \small Ag_3PO_4 for \small s
har du:
                     \small \begin{array}{llllll} \textup{for en m\ae ttet }\\ \textup{opl\o sning:}\\& \begin{array}{llllll} \underset{s}{\underbrace{Ag_3PO_4}}\;\rightleftharpoons \;\underset{3s}{\underbrace{3\,Ag^+}}\;+\;\underset{s}{\underbrace{P{O_4}^{3-}}}\\\\ \textup{opl\o selighedsproduktet:}&\left [Ag^+ \right ]^3\cdot \left [ P{O_3}^{3-} \right ]=K_{sp}\\\\& (3s)^3\cdot s=27s^4=8.88\cdot 10^{-17}\;M^4\\\\& s=\left ( \frac{8.88\cdot 10^{-17}\;M^4}{27} \right )^{\frac{1}{4}}=4.259\cdot 10^{-5}\;M\\\\ \textup{Omregnet til }\frac{g}{L}\textup{:}&\left (4.259\cdot 10^{-5}\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left (418.58 \;\frac{g}{mol}\right )=0.0178\;\frac{g}{L}=17.8\;\frac{mg}{L} \end{array} \end{array}


Svar #5
09. december 2020 af Mariassssssss

#1

K(sp)=(3x)^3*x=27x^4

Tusind tak, det var bare alt jeg havde brug for. Sad også med den, men blev ved med at skrive;

(3\cdot x)^3\cdot x=3\cdot x^3\cdot x=3\cdot x^4

som er en del forkert i forhold til;

(3\cdot x)^3\cdot x=3^3\cdot x^3\cdot x=27\cdot x^4

Tusind tak, det gav meget bedr mening. Fik det rigtige svar, nemlig 1.86\cdot 10^{^{-2}} g/L


Svar #6
09. december 2020 af Mariassssssss

#4

Kaldes den molære opløselighed af \small Ag_3PO_4 for \small s
har du:
                     \small \begin{array}{llllll} \textup{for en m\ae ttet }\\ \textup{opl\o sning:}\\& \begin{array}{llllll} \underset{s}{\underbrace{Ag_3PO_4}}\;\rightleftharpoons \;\underset{3s}{\underbrace{3\,Ag^+}}\;+\;\underset{s}{\underbrace{P{O_4}^{3-}}}\\\\ \textup{opl\o selighedsproduktet:}&\left [Ag^+ \right ]^3\cdot \left [ P{O_3}^{3-} \right ]=K_{sp}\\\\& (3s)^3\cdot s=27s^4=8.88\cdot 10^{-17}\;M^4\\\\& s=\left ( \frac{8.88\cdot 10^{-17}\;M^4}{27} \right )^{\frac{1}{4}}=4.259\cdot 10^{-5}\;M\\\\ \textup{Omregnet til }\frac{g}{L}\textup{:}&\left (4.259\cdot 10^{-5}\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left (418.58 \;\frac{g}{mol}\right )=0.0178\;\frac{g}{L}=17.8\;\frac{mg}{L} \end{array} \end{array}

Nu er det sådan at jeg havde fået angivet en Ksp, derfor er dit svar jo ikke korrekt, da du har anvendt en ksp for mættet opløsning. Det var også mere tæmkt på hvor der var hul i min metode. For svaret kan jeg altid finde. Men ellers mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. december 2020 af mathon

Opløselighed betyder maksimalt mulige mængde.

Når der er opløst den maksimalt mulige mængde stof, er opløsningen naturligvis mættet.

Ksp er altid for en mættet opløsning, hvorfor din påpegning af at min beregning er af en mættet opløsning, hvilket gør den forkert, er noget vrøvl.

Endvidere oplyste du ikke, ved hvilken temperatur opløselighedsproduktet skulle anvendes. Min beregning er ved 25°C.

Med facit: opløseligheden 1.86·10-2g/L har dit opløselighedsprodukt været Ksp = 1.05(269)•10-16 M4.


Skriv et svar til: Opløselighed ud fra opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.