Kemi

Absorbans

10. december 2020 af ThomasGU - Niveau: B-niveau

Jeg har i et forsøg målt absorbansen af en opløsning, hvor der dråbe efter dråbe blev tilsat 1,0 M NaOH (aq). Start opløsningen bestod af 150 ml demineraliseret vand, 5,0 mL bromthymolblåt og 0,10 g KH2PO4. pH-værdien af opløsningen blev også hele tiden målt.

I efterbehandling har jeg fået stillet følgende sprøgsmål:

Omslagsområdet ligger ikke symmetrisk omkring pKs-værdien. Kan det forklares med forskelle i absorbans ved λmax for HIn(aq) og In-(aq)? Beregn ε615 nm.

Jeg forstår ikke hvad der menes med "beregn ε615 nm", nogen der kan hjælpe?? 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2020 af Heptan

"Beregn ε615 nm" betyder at du skal beregne ε ved λmax = 615 nm.

Brug Lambert Beers lov:

A = ε*l*c

hvor l = 1 cm

og c er concentrationen af det du måler på.

Du skal aflæse absorptionen A på grafen ved 615 nm.


Svar #2
11. december 2020 af ThomasGU

Men kender jeg koncentrationen, når jeg ikke måler hvor meget NaOH der er tilsat?

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2020 af Heptan

Ja du kender pH-værdien, så den kan du bruge til at beregne koncentrationen. Nu har jeg ikke hele opgaven, men jeg tror du skal bruge puffer ligningen.

Du skal også finde ud af om det er Hln eller In- du måler på.

pH = pKs + log([In-]/[HIn)

c = [In-] + [HIn]

Har du den originale koncentration af bromthymolblåt? Altså den flaske i tog 5,0 mL fra.


Svar #4
12. december 2020 af ThomasGU


Det var en 0,04% opløsning. Håber det hjælper

Svar #5
12. december 2020 af ThomasGU

Og så er det In- som absorberer lys ved 615 nm


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2020 af Heptan

Har I lavet en titrerkurve med pH på y-aksen og volumen (mL) af NaOH på x-aksen? Fordi så kan du beregne stofmængden af In-, ved at aflæse hvor mange mL af NaOH der er når kurven er stejlest. Brug n = cV, hvor c er 1,0 M og V er antal L af NaOH.

Så kan du beregne koncentrationen med c = n/V hvor du lige har beregnet n, og V er 0,150 L + 0,005 L + V(NaOH).

Og så sætter du c ind i Lambert Beers lov:

A = ε*l*c


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2020 af Heptan

Hvis ikke du skulle måle hvor meget NaOH I tilsatte, så beregn stofmængden af 5,0 mL 0,04% bromthymolblåt.

Antag at densiteten er ligesom vand. Så vejer 5,0 mL nemlig 5 g.

0,04% * 5g = 0,002 g

M = 624,38 g/mol

n = m/M = 3,20317755 *10-6 mol

Antag at NaOH ikke fylder noget, så V = 0,150 L + 0,005 L

c = n/V = 3,20317755 *10-6 mol/0,155 = 2,067 *10-5 M

Indsæt i Lambert Beers lov.

A = ε*l*c


Skriv et svar til: Absorbans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.