Kemi

Reaktionsligninger

13. december 2020 af Stjerneskud2016 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. I opgave 2 forstår jeg ikke hvordan man ved at kaliumdichromat er K2Cr2O7. Altså hvordan kan man vide det ud fra navnet. Jeg forstår at kalium er kation og derfor bævnes den først , og så står der di- da der er to chrom. Men hvordan ved man at der er 7 oxygenmolekyler?

Når den reagerer med ethanol må den være en oxidizing agent og den bliver selv reduceret til chrom(III) ion. Hvordan ved man hvordan chrom(III) ion ser ud. Det er vel Cr og 3 er oxidationstallet?

Vil det sige at kaliumdichromat optager elektroner fra ethanol? Man havd bliver ethanol til? Gjerner man så bare et H fra ethanol?

Vedhæftet fil: ligning for processen.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2020 af mathon

           \small \begin {array}{llllll} R\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{C}H_2OH\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +6}}}{Cr}_2{O_7}^{2-}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{{\color{Red} +1}}}{C}\! HO\:+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +3}}}{Cr}{^{3+}}\qquad \textup{ikke afstemt} \end{array}


Svar #2
13. december 2020 af Stjerneskud2016

Tak. Hvordan ved man at ethanol smider 2 hydrogenatomer? mathon


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. december 2020 af mathon

            Primær alkohol oxideres til aldehyd

                         \small -CH_2OH\;\rightarrow \;CHO


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2020 af mathon

               \small \begin{array}{lllllll} RCH_2OH\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\;\longrightarrow \;RCHO\;+\;Cr{^{3+}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} &\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ C&2&&3\\ Cr&&3&2 \end{array}

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

               \small \begin{array}{lllllll} 3\,RCH_2OH\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\;\longrightarrow \;3\,RCHO\;+\;2\,Cr{^{3+}} \end{array}

\textup{afstemning af ladning:}

               \small \begin{array}{lllllll} 3\,RCH_2OH\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\;+\;8\,H^+\;\longrightarrow \;3\,RCHO\;+\;2\,Cr{^{3+}} \end{array}

\textup{afstemning af hydrogen:}

               \small \begin{array}{lllllll} 3\,RCH_2OH\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\;+\;8\,H^+\;\longrightarrow \;3\,RCHO\;+\;2\,Cr{^{3+}}\;+\;7\,H_2O \end{array}

\textup{oxygen stemmer.}

\textup{dvs}

               \small \begin{array}{lllllll} 3\,CH_3CH_2OH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,CH_3CHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;7\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}


Svar #5
14. december 2020 af Stjerneskud2016

Tak. I afstemningen af reaktionen hvorfor skal der ikke stå 2 foran Cr_2O_7? Nu når det er med Cr og der står 2 foran Cr^3+ på højre side

mathon


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2020 af mathon

Cr2O72- indeholder jo 2 Cr-atomer.


Skriv et svar til: Reaktionsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.