Matematik

Primfaktorer

21. august 2021 af Fahad2700 - Niveau: 7. klasse

Hej 

Jeg vil gerne have hjælp til opgave, som handler om primtal. Opgaven handler om at dele nogle tal i primfaktorer. Mit første spørgsmål er: 

1) Kan man godt dele et tal mere end tre primfaktorer?

2) Hvordan kan man dele tallet 40 og 100 i primfaktorer?

Mvh Fahad


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. august 2021 af peter lind

1) ja

2) du kan bare dele tallet med primfaktorer indtil sluttallet er en primfaktor.  I dette tilfælde er det nemt idet begge tal kun har primfaktorerme 2 og 5


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. august 2021 af mathon

        1)  er et ikke éntydigt spørgsmål

         2)    40 = 23·5          100 = 22·52


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2021 af Soeffi

#0.

b) Man opløser tal i primfaktorer ved dividere et primtal ad gangen op i tallet. Dette giver hver gang en kvotient og en rest. Hvis kvotienten er større end 1 og resten er 0, så forsætter man med at dividere det samme primtal op i kvotienten indtil kvotienten er 1 og resten er 0 eller til resten er forskellig fra 0. Hvis det sidste er tilfældet, så går man videre til næste primtal i rækken og gentager processen.

Primtalsopløsning af 40

Man starter med det mindste primtal, 2, og får: 40:2 = (kvotient) 20 rest 0.

Da kvotienten er større end 1 og resten er 0, så fortsætter man med 2: 20:2 = 10 rest 0.

Man fortsætter: 10:2 = 5 rest 0.

Man fortsætter: 5:2 = 2 rest 1.

Da resten er forskellig fra 0, så prøver man at dividere 5 med det næste primtal, som er 3:

5:3 = 1 rest 2. Dette virker heller ikke, så man prøver med det næste primtal, som er 5:

5:5 = 1 rest 0. Det virker, og man er færdig.

Man går nu tilbage og ser på hvilke primtal, som gav resten 0, og hvor mange gange hvert primtal gjorde det. Man ser, at 2 gjorde 3 gange og 5 gjorde 1 gang.

Dvs. at 40 har primfaktor-opløsningen: 2·2·2·5 eller 23·5.


Skriv et svar til: Primfaktorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.