Matematik

Hvordan kan man se på en forskrift, at grafen er en ret linje?

29. september 2021 af VenusOmega - Niveau: 9. klasse

F.eks. f(x) = 200 - 1,62x 

Hvordan kan jeg se at eksemplet ovenover er en ret linje?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2021 af Planke94

ved at sætte det ind i en graf. 

Ved ikke om den her giver mening for dig https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/lineaere-funktioner 


Svar #2
29. september 2021 af VenusOmega

#1

ved at sætte det ind i en graf. 

Ved ikke om den her giver mening for dig https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/lineaere-funktioner 

Men hvordan kan man se det uden at sætte det ind i en graf?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. september 2021 af Anders521

#2 Hvis forskriften kan skrives generelt som y = ax + b, vil den tilhørende graf være en ret linje, fordi variablen x står som 1.potens, dvs. x1. Havde der i stedet stået f.eks. y = axn+ c, hvor n var et tal andet end 1, ville grafen ikke være ret. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. september 2021 af ringstedLC

#0: Når x vokser med fx "1", så vokser f(x) = y med -1.62 · 1 = -1.62. Og da det sker uanset hvor på grafen du starter og uanset hvad tilvæksten er, bliver grafen en ret linje.


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. september 2021 af SuneChr

Specielt kan grafen være en ret linje parallel med x-aksen.
I så fald er a = 0 og b er afstanden (regnet med fortegn) fra x-aksen.
Forskriften hedder da f (x) = b  og gælder for alle x .


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2021 af PeterValberg

#0

Se eventuelt denne video < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hvordan kan man se på en forskrift, at grafen er en ret linje?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.