Matematik

restklasser og modulær artimetik

01. november 2021 af louisesørensen2 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har svært ved at forstå hvordan man kommer i gang med sådan en opgave. (bemærk vedhæftede)

Skal jeg regne det der tal ud i hovedet (opgaven er uden hjælpemidler) også bestemme hvor mange gange 16 går op i det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2021 af Soeffi

#0. Indsætter billede...


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2021 af peter lind

Du må beregne restklassem for hver af leddene 25,151, 1515, 32, 73895 for sig derefter gange dem der skal ganges


Svar #3
01. november 2021 af louisesørensen2

Jeg tror ikke helt jeg ved hvordan jeg skal beregne restklassen for hvert led.

Kan du give mig et enkelt eksempelt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2021 af peter lind

151 = 9*16 + 7 = 144+7

så 151 mod16 = 7

72 = 48 + 1 så

1512 mod 16 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2021 af peter lind

Fejl i #4 Det skulle have været i 5'te potens. Det rigtige er

75 mod16 =16807 mod 16 = 7

1515 er så stort at det overskrider hvad registeret kan rumme. Som resultat deraf vil lommeregneren give et forkert resultat


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2021 af gavs (Slettet)

Det er nemmere at udregne 2^5=32. Da 16 går op i 32 med rest 0, så får du 0. Så slipper du for at udregne 151^2, da du ganger 0 på.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2021 af peter lind

#7 ja men jeg vil gerne fremhæve at man i almindelighed ikke kan bruge potensfunktionen


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2021 af Soeffi

#6. Dvs. man får...?: 

[2]^5 \cdot [151]^2-[32][73895]-[-5]=[0]-[0]+[5]=[5]=[-11]


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2021 af gavs (Slettet)

#8 Ja


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2021 af peter lind

og det er det samme som  5 mod 16


Svar #11
01. november 2021 af louisesørensen2

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2021 af Soeffi

#10...og det er det samme som  5 mod 16

Så vidt jeg forstår: [-11] er mængden af hele tal, som er ækvivalent 5 modulo 16 (?)


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2021 af peter lind

Normalt skriver man restklassen modulo nmed et element som ligger mellem 0 og n-1. Det er normalt mest praktisk


Skriv et svar til: restklasser og modulær artimetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.