Dansk

skriflig fremstilling

08. december 2021 af ANIDA01 - Niveau: 10. klasse

Nogen der kunne have mod på, at skimlæse min korte tekst om Henrik Pontoppidan, og evt. fejl i komma o.a.

På forhånd tak.

Teksten er her :

Teksten er her :

Henrik Pontoppidan er født d. 24. juli 1857 i Fredericia, men voksede op i Randers, hvor han i 1863 flyttede til, da hans fader fik embede ved Sankt Mortens Kirke. Han er bror til brødrene Erik og Knud - Pontoppidan som begge var længere, samt præsten og forfatterne, Morten Pontoppidan. 

I år 1873 tog Henrik P. sin realeksamen og tog efterfølgende til København for at uddanne sig til ingeniør som blot 16-årig, dog varede det kun til år 1877, hvor han valgte at opgive studiet, hvilket også var kort efter hans faders død. I perioden derefter arbejdede han som højskolelærer på hans brors, Morten Pontoppidans, højskole, men det varede heller ikke længe, før han sprang ud som fuldtidsforfatter. Kort efter (1881) debuterede han med sin første novelle og blev samme år gift med gårdmand datteren, Mette Marie Hansen, dog var deres ægteskab “problematiske” og de blev skilt år 1892. Tilsammen nåede de at få 2 børn, hvoraf den ene døde som spæd. Samme år blev han gift med Antoinette Kofoed, som han fik 2 børn med. Det var også i den periode, han “skiftede” sin genre - han gik fra kun at skrive noveller om den aktuelle situation på landet til, at han begyndte at tage mere klassiske eksistentielle temaer op. 

Henrik Pontobiddans værker var som de flestes andre på daværende tidspunkt i det moderne gennembrud præget af realismen.

I år 1943 ( 21. aug.) i en alder af 86 år dør Henrik P. af ukendt årsag. 
 

Det Henrik Pontoppidan mest er kendt for er, at han modtog Nobelprisen i litteratur i år 1917 for hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark.

Henrik P. var en meget kendt dansk forfatter og samfundskritiker. Hans værker beskæftigede sig især med menneskeskæbner, de sociale klasser og det danske samfund generelt. 

Henrik Pontoppidan skrev hovedsageligt romaner. De bøger han skrev gennem sin ungdom var stærkt samfundskritiske og om at sætte problemer under debat. Noget Henrik Pontoppidan er kendt for er hans nøgleord : realisme og ironi, som han brugte meget i sine fortællinger.

Henrik Pontoppidans mest kendte værker i perioden “det moderne gennembrud” var : “Fra Hytterne”, “Det Forjættede Land” og “Det ideale hjem”. I novellerne fortæller Henrik Pontoppidan med stor kundskab for ironi de sociale og realistiske omstændigheder, der finder sted på daværende tidspunkt. Disse værker var stærkt samfundskritiske og satte samfundsproblemer op i debat.


 

Ligeledes er 3 af de største og mest kendte romaner nemlig : “det forjættet Land”, “Lykke-Per” og “de dødes rige”, som oprindeligt blev udgivet i hhv. år 1912, 1898 og 1891.  Det der er fælles for de 3 bøger er, at de skildrer tilværelsens grundvilkår og viser, hvordan det enkelte menneske er henvist til at handle efter sin natur og sin kulturelle baggrund.

Hvis vi fx tager udgangspunkt i “Lykke-Per” så handler den om den utilpassede præstesøn Peter A. Sidenius, som tager til København for at læse til ingeniør, i håbet om at kunne modernisere dele af Jylland samt give økonomisk vækst. I mellemtiden skaber han sig et venskab med den jødiske dreng, hvis søster, Jacoba, han senere bliver gift med. “Lykke-Per” siges at være en selvbiografi af Henrik Pontoppidans ungdom selv, dog afviser han dette, og siger noget blot er taget som eksempel fra hans egen oplevelse. Noget han gik meget op i, og som HC. Andersen også gik op i, var om det var arven eller miljøet der bestemte, hvad man blev og fik udrettet i sit liv, dog vil det ikke sige, at HC. Andersen og Henrik Pontoppidan minder om hinanden på den måde - tværtimod. De er modsætninger af hinanden mht. deres teorier.

Henrik Pontoppidan mente, at det udelukkende var miljøet, der skabte individet (hvert enkelt menneske), hvorimod HC. Andersens teori var, at det udelukkende var arven, der skabte os mennesker til dem, vi e


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2021 af Stygotius

Det du har skrevet, minder utrolig meget om noget du har skrevet af efter et eller andet opslagsværk. Du har med garanti ikke selv formuleret det  .

Hvad mener du med  "skimlæse" ???


Svar #2
09. december 2021 af ANIDA01

#1

Det du har skrevet, minder utrolig meget om noget du har skrevet af efter et eller andet opslagsværk. Du har med garanti ikke selv formuleret det  .

Hvad mener du med  "skimlæse" ???

Jeg har førhen spurgt om hjælp herinde til bl.a. at læse min tekst igennem for evt. fejl o.a.

"Skimlæse" vil sige at læse teksten igennem, dog uden grundighed. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. december 2021 af Jeppe101

Du har problemer med plagiat. 

Jeg googlede: Henrik Pontoppidan skrev hovedsageligt romaner. De bøger han skrev gennem sin ungdom var stærkt samfundskritiske og om at sætte problemer under debat. Noget Henrik Pontoppidan er kendt for er hans nøgleord : realisme og ironi, som han brugte meget i sine fortællinger.

Det står også på denne side:

https://rnpoulsen1999.wixsite.com/danskk/henrik-pontoppidans 

Det giver ingen mening at rette andres kommafejl. Prøv at skrive din egen tekst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2021 af Stygotius

Der findes et engelsk låneord, som er "skimme", men der er ikke noget dansk ord  "skimlæse"


Skriv et svar til: skriflig fremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.