Matematik

andengradsligning

25. december 2021 af nutellaelsker - Niveau: B-niveau

ok måske dumt spørgsmål, men bevis for rodformlen er det det samme som bevis sætningen om løsning af andengradsligningen eller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. december 2021 af mathon

Ikke alle andengradsligninger løses med rodformlen. Undertiden er de på en form, der muliggør løsning på anden, lettere vis.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. december 2021 af mathon

                    \small \begin{array}{llllll}\textup{eksempel:}\\&& ax^2+bx=0\\\\&& ax\left ( x+\frac{b}{a} \right )=0\\\\&& x=\left\{\begin{matrix} 0\\-\frac{b}{a} \end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. december 2021 af mathon

...så spørgsmålet var slet ikke så dumt endda.


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. december 2021 af mathon

                    \small \small \begin{array}{llllll}\textup{eksempel 2:}\\&&& ax^2+c=0\\\\&&& ax^2=-c\\\\&&& x^2=\frac{-c}{a} \\\\& \textup{\textbf{hvis} }a\textup{ og }c\\& \textup{har forskelligt}\\& \textup{fortegn:}\\&&&x=\left\{\begin{matrix} -\sqrt{\frac{-c}{a}}\\\\\sqrt{\frac{-c}{a}} \end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. december 2021 af mathon

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{ellers }\textup{for}\\\textup{reelle l\o sninger:}\\\\& \begin{array}{c|c} \hline &\\ ax^2+bx+c=0,\quad a\neq0&\textup{multiplicer med 4a}\\&\\ \hline&\\ 4a\cdot ax^2+4a\cdot bx+4a\cdot c=0&\textup{forberedt kvadratkomplettering}\\&\\ \hline &\\ \left (\left ( 2ax \right )^2+2\cdot \left ( 2ax \right )\cdot b+b^2 \right )-b^2+4ac=0&\textup{kvadratkomplettering }\\&\\ \hline &\\ \left ( 2ax+b \right )^2=b^2-4ac=d&\textbf{hvis }d\geq 0\\&\\ \hline&\\ \left ( 2ax+b \right )^2=\sqrt{d}&\textup{isolering af } 2ax+b\\&\\ \hline &\\ 2ax+b=\mp\sqrt{d}&\textup{isolering af }x\\&\\ \hline&\\ x=\frac{-b\mp\sqrt{d}}{2a}&\textup{rodformel}\\&\\ \hline \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

#0 Rødderne til polynomiet P(x) er løsningerne til P(x) = 0, så det er det samme.

Der findes iøvrigt mere end ét bevis.

#5 starter med at gange igennem med 4a. I min skoletid startede vi med at dividere igennem med a.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2021 af mathon

mindre korrektion:

\small \small \small \small \small \small \begin{array}{lllllll}\textbf{ellers }\textup{for}\\\textup{reelle l\o sninger:}\\\\& \begin{array}{c|c} \hline &\\ ax^2+bx+c=0,\quad a\neq0&\textup{multiplicer med 4a}\\&\\ \hline&\\ 4a\cdot ax^2+4a\cdot bx+4a\cdot c=0&\textup{forberedt kvadratkomplettering}\\&\\ \hline &\\ \left (\left ( 2ax \right )^2+2\cdot \left ( 2ax \right )\cdot b+b^2 \right )-b^2+4ac=0&\textup{kvadratkomplettering }\\&\\ \hline &\\ \left ( 2ax+b \right )^2=b^2-4ac=d&\textbf{hvis }d\geq 0\\&\\ \hline&\\ \left |2ax+b \right |=\sqrt{d}&\textup{isolering af } 2ax+b\\&\\ \hline &\\ 2ax+b=\mp\sqrt{d}&\textup{isolering af }x\\&\\ \hline&\\ x=\frac{-b\mp\sqrt{d}}{2a}&\textup{rodformel}\\&\\ \hline \end{array} \end{array}


Svar #8
26. december 2021 af nutellaelsker

orghh tak venner for hjælpen. Og tak mathon for skemaerne :-) Dem vil jeg nok have gavn af til forberedelsen til den mundtlige eksamen som er lige rundt om hjørnet 


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. december 2021 af Anders521

#8 Til den mundtlige eksamen kan du meget vel blive afbrudt af enten eksaminator og/eller censor under din fremlæggelse af nulpunkts-/rodformlen. F.eks. kan de stille flg. spørgsmål:

0) "Hvorfor skriver du i starten, at a ≠ 0 ?"                                                                                                          1) " Hvordan når du frem til, at  (2ax + b)2 = d er det samme som |2ax +b| = √d ? "                                          2) "Hvorfor skriver du hvis d ≥ 0? Hvorfor ikke tilfældet d<0 ? "                                                                          3) "Kan du tegne tilfældene d>0, d=0 og d<0, og forklarer hvordan de hænger sammen med dit bevis for formlen ?"                                                                                                                                                           

Der er selvfølgelig mange andre spørgsmål man kan stille eksaminanden. Formentlig kan du selv finde på flere når du nu forbereder dig. Generelt anbefales det, at du har et talepapir/ en disposition forberedt før den mundtlig prøve finder sted. Talepapiret skal virke som en støtte i tilfældet af, at du går i stå i din fremlæggelse. Lad vær med at læse op af papiret. Eksaminator og censor er ikke interesseret i, at du kan læse. Læg papiret væk. Hvis du ikke gør det, vil du blive bedt om at gøre det.

Held og lykke med den mundtlige prøve. 


Svar #10
07. januar 2022 af nutellaelsker

ok tak for råd Anders


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.