Kemi

koncentration af elektrolytter

07. januar 2022 af mpwtaid - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Kan nogen hjælpe?

Angiv koncentrationen af elektrolytter i en kalium-natrium-glucose ”Braun” infusionsvæske, når
opløsningen udover kaliumchlorid og natriumchlorid indeholder 50 g/L glucose og ved en temperatur
på 37 °C har et osmotisk tryk på 1026 kPa.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2022 af mathon

\begin{array}{llllll} \small\textup{osmotisk tryk:}\\&\small \Pi=c_{os}\cdot R\cdot T\\\\&\Large c_{os}=\frac{\Pi}{R\cdot T}\\\\& c_{os}=\frac{1026\cdot 10^3\;\frac{J}{m^3}}{\left (8.31446\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+37)\;K \right )}=\small 397.87\;\frac{mol}{m^3}=0.39787\;osM\\\\ \small\textup{glucosekon-}\\ \small \textup{centration:}\\& c_{glucose}=\frac{50\;\frac{g}{L}}{180.156\;\frac{g}{mol}}=\small 0.2775\;osM \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2022 af mathon

Yderligere indhold:
                                   2.3 g NaCl og 1.5 g KCl.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2022 af mathon

Generell informasjon

Elektrolyttinnhold: mmol/l 
Natrium 40 
Kalium 20 
Klorid 60

Energiinnhold 837 kJ/l (200 kcal/l) 
Teoretisk osmolaritet 398 mOsm/l 
pH ca. 4


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2022 af mathon

               \small \begin{array}{llllr} \textup{Opsummering}\\ \textup{af osmolaritet:}\\&\textup{glucose:}&&=&277.5\;mOsM\\\\& \textup{NaCl:}&2\cdot \left (0.040\;osM \right )&=&80.0\;mOsM\\\\& \textup{KCl:}&2\cdot \left ( 0.020\;osM \right )&=&\underline{40.0\;mOsM}\\\\& c_{\textup{os}:}&&=&397.5\;mOsM \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2022 af mathon

              \small \small \begin{array}{llllr} \textup{Opsummering}\\ \textup{af molaritet:}\\&\textup{glucose:}&&=&277.5\;mM\\\\& \textup{NaCl:}&&=&40.0\;mM\\\\& \textup{KCl:}&&=&\underline{20.0\;mM}\\\\& c_{\textup{opl\o sning}:}&&=&337.5\;mM \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. januar 2022 af mathon

Ti sammenligning:
                                   Yderligere indhold:
                                   2.3 g NaCl =  0.040 mol = 40 mmol
                                   1.5 g KCl   =  0.020 mol = 20 mmol


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2022 af Cassandraj

Hej @mathon og evt andre 
Det du skriver giver bare ikke helt mening for mig iforhold til hvorledes du beregner at der er 40mmol NaCl og 20mmol KCl nu hvor vi ikke har fået opgivet noget omkring deres mængder? Har regnet mig frem til de 0.398 Cosm ud fra ligningen for det osmotiske tryk men hvordan konverterer du det videre til elektrolyt mmol og kan beregne for de forskellige? 


Skriv et svar til: koncentration af elektrolytter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.