Matematik

Matematikhjælp

11. januar 2022 af Louiseanders - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en matematikopgaver som jeg har haft lidtt problemer med, håber nogle kan hjælpe 

Et andengradspolynomium er givet ved 

f(x)=2*x^2-6*x+c

a) Bestem førstekoordinaten til parablens toppunkt 

b) bestem c, så toppunktets andenkoordinat bliver 5 

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2022 af peter lind

a) løs ligningen f'(x)=0

b) Hvis x0 er løsning til a så løs ligningen f(x0) = 5


Svar #2
11. januar 2022 af Louiseanders

har løst den i geogebra nu, men kan du vise mig hvordan man løser den uden hjælpemidler


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2022 af StoreNord

I  a)  fandt du, at toppunktets x-værdi er 1,5.
Indsæt det i funktionen, og sæt den lig med 5.
Løs ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2022 af ringstedLC

#0: Dine overskrifter giver dig og os et elendigt overblik. De skal være sigende.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2022 af ringstedLC

#2: Hvis opgaven er "uden hj.-midler" skal du først lave den i hovedet/hånden og derefter eventuelt kontrollere med CAS.

Du vil sagtens kunne komme ud for en opgave af denne type om under seks måneder. Brug den nu som træning i at lave noget matematik med håndkraft.


Svar #6
11. januar 2022 af Louiseanders

men jeg har lidt problemer med hvordan jeg skal løse den i hånden, en som måske kan vise mig det


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2022 af peter lind

a) Du bruger formel 143 side 25 i din formelsamling

b) Det bliver jo en simpel lineær ligning. Den kan du jo godt selv klare


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2022 af ringstedLC

Det er der helt sikkert, men du lærer det bare aldrig ved kun se, hvad andre gør.

a)

\begin{align*} f'(x)=0 &= ... \\ x &= \;?=x_T \end{align*}

b) 

\begin{align*} f(x_T)=5 &= 2{x_T}^2-6x_T+c \\ c &= \;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\& \textup{eller}\\&&& y_T=c-a\cdot \left ( x_T \right )^2\\&&\Updownarrow \\&&& 5=c-2\cdot \left ( x_T \right )^2\textup{ ...} \end{array}


Svar #10
12. januar 2022 af Louiseanders

men forstår ikke helt hvordan jeg skal skrive b op 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2022 af ringstedLC

"Øvelse gør mester" og du har jo resultatet og hele to forslag i #8 og #9. Så er det bare at blive ved til det stemmer.

Du er velkommen til at spørge igen, når du selv kommer med et forsøg, men det giver dig ikke nogen forståelse, at vi viser dig, hvordan det her gøres på dit niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. januar 2022 af StoreNord

b)
   f(x)=2x²-6x+c
f(1,5)=           2*1,5²-6*1,5+c = 5      løs ligningen med hensyn til c.    


Skriv et svar til: Matematikhjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.