Kemi

pH til koncentration

16. januar 2022 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

I forbindelse med bakterier og planters optagelse af jernioner er det et problem at tilgængeligheden af jernioner er begrænset af udfældning af Fe(OH)3.

Fe(OH)3 har et opløselighedsprodukt på Ksp=3*10-39 M4.

Beregn koncentrationen af Fe3+ i en mættet opløsning af Fe(OH)3 ved pH=6

Hvordan kommer man frem til af [OH-] er 10-8 M?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2022 af mathon

                       \small \begin{array}{llllll} \textup{Ved 25}\degree C\textup{:}\\&\textup{N\aa r }pH=6\\& \textup{er }pOH=14-6=8\\ &\textup{og }\left [ OH^- \right ]=10^{-pOH}\;M=10^{-8}\;M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Du har:}\\&& \left [ OH^- \right ]=10^{-8}\;M\\\\&& Fe\left ( OH \right )_3\,_{\textit{(s)}}\;\rightleftharpoons \;Fe^{3+}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\\& \textup{og}\\&&\left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^3=3\cdot 10^{-39}\;M^4\\\\&& \left [ Fe^{3+} \right ]\cdot \left ( 10^{-8}\;M \right )^3=3\cdot 10^{-39}\;M^4\\\\\\&& \left [ Fe^{3+} \right ]=\frac{3\cdot 10^{-39}\;M^4}{\left (10^{-8}\;M \right )^3}=3\cdot 10^{-15}\;M \end{array}


Skriv et svar til: pH til koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.