Matematik

differentialregning

24. januar 2022 af ikjuijhy - Niveau: A-niveau

jeg kunne godt bruge lidt hjælp til denne opgave


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2022 af Anders521

#0

a) Du skal løse ligningen f( x ) = 0 mht. x.                                                                                                            b) Bemærk, at der oplyses uligheden x > 0. Derfor er Dm( f ) = R+. Din funktion er altså kun defineret på positive x-værdier, og så vil dens graf kun befinde sig på den positive halvdel af koordinatsystemet. Heraf skal du finde ud af de dele af Dm( f ), din funktion enten er voksende eller aftagende. For at få et overblik kan det være en go' ide at tegne grafen først.                                                                                                      Dernæst differentierer du funktionen, dvs. du finder  f '( x ). Du ved f '( x ) angiver hældningen for en tangent i et punkt for grafen for f. Du ved gerne vide hvornår hældningen er konstant, dvs. nul. netop fordi dér vil du grafisk set finde grafens "bjergtop" eller "dal." På hver side af "bjergtoppen" eller "dalen" vil f '( x ) enten være positiv og så negativ eller omvendt. Altså løser du ligningen f '( x ) = 0 mht. x. Når du har gjort det, kan du inddele Dm( f ) i intervaller, hvor f enten vokser eller aftager. Vælg et vilkårligt et i hvert interval og indsæt det i  f '( x ). Resultatet er enten positiv eller negativ. Er tallet f.eks.  positiv, er f voksende i det interval. Og så har du bestemt monitoniforholdet for f.

Hvis det volder dig problemer med at differentiere funktionen, kan du bruge dit CAS-værktøj eller din formelsamling.


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.