Kemi

Konstruere bjerrumdiagram ud fra pKs

29. juli 2022 af kantet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis man kun kender pKs, hvordan er det så man ud fra pKs kan beregne pH til en given syrebrøk for at konsturere et Bjerrumdiagram?

Fx er syrebrøken lig med 0,5, så er pH=pKs. Når syrebrøken er lig med 0,6 er pH lig med pKs-0,15 (fx) og når syrebrøken er lig med 0,7 er pH lig med pKs+0,15 osv. Jeg forstår ikke hvor beregningerne kommer fra.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. juli 2022 af mathon

Når α er dissociationsgraden
haves:
                              \small pH=pK_s+\log\left (\frac{\alpha }{1-\alpha} \right )

Når x er syrebrøken
haves:
                              \small \begin{array}{lllll} pH=pK_s+\log\left (\frac{1-x }{x} \right )\\\\ pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-0.6}{0.6} \right )=pK_s-0.18\\\\ pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-0.7}{0.7} \right )=pK_s-0.38 \end{array}


Skriv et svar til: Konstruere bjerrumdiagram ud fra pKs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.