Fysik

elektrisk strøm

01. september 2022 af ana9191 - Niveau: B-niveau

Vi har en kobberledning, som er én millimeter tyk, én meter lang og der er en strøm gennem lederen på én ampere.

jeg har beregnet lederens rumfang til: 3,142*10^-4 m^3

og lederen masse til: 2,815*10^3g

hvor mange units(u) vejer et gennemsnitskobberatom?

hvor mange kobberatomer er der i hele lederen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. september 2022 af ringstedLC

Overvej massen 2.8 kg for 1 m. ledning med diameteren Ø = 1 mm.

\begin{align*} R &= \pi\cdot \left (\tfrac{\O}{2} \right )^2\cdot L \\&= \pi\cdot \tfrac{(1\,\cdot \,10^{-3}\,\textup{m})^2}{4}\cdot 1\,\textup{m} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Dit resultat er ikke rigtigt. Hvis tråden ikke er rund, men kvadratisk, vil den have et tværsnitsareal på 1mm2. I en m3 kan der så ligge 103 tråde på hver  af de to ledder, mens trådens længde udgør den tredie dimension i terningen. Der er altså 106 tråde, så rumfanget må være 10-6m3 for en enkelt tråd. Den runde tråd har et mindre tværsnitsareal, nemlig π/4 gange mindre. Det passer ikke med dit resultat.

Så vidt jeg kan se skal du slå kobbers atommasse op i en tabel.

Find massen af tråden ganger du rumfanget med massefylden. Når du har massen af tråden og atommassen, kan du dividere den første med den anden for at finde antallet af kobberatomer.


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2022 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{Kobbermasse:}&\left (100\;\mathrm{cm}\right)\cdot \left ( \frac{\pi}{4} \cdot \left ( 0.1\;\mathrm{cm} \right )^2\right )\cdot \left ( 8.93\mathrm{\frac{g}{cm^3}} \right )=7.014\;\mathrm{g}\\\\ \textup{Antal }Cu\textup{-atomer:}&\frac{7.014\;\mathrm{g}}{63.546\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}\cdot \left (6.0221\cdot 10^{23}\;\mathrm{mol^{-1}} \right )=6.647\cdot 10^{22} \end{array}


Svar #4
08. september 2022 af ana9191

#3

\small \begin{array}{llllll} \textup{Kobbermasse:}&\left (100\;\mathrm{cm}\right)\cdot \left ( \frac{\pi}{4} \cdot \left ( 0.1\;\mathrm{cm} \right )^2\right )\cdot \left ( 8.93\mathrm{\frac{g}{cm^3}} \right )=7.014\;\mathrm{g}\\\\ \textup{Antal }Cu\textup{-atomer:}&\frac{7.014\;\mathrm{g}}{63.546\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}\cdot \left (6.0221\cdot 10^{23}\;\mathrm{mol^{-1}} \right )=6.647\cdot 10^{22} \end{array}

hvordan finder jeg hvor mange units et gennemsnitskobber atom er?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2022 af ringstedLC

Ved opslag i det periodiske system el. lign. se det at kobber har atomnummer 29.


Skriv et svar til: elektrisk strøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.