Kemi

Kondensation af vanddamp

11. september 2022 af Jette1234567 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg har brug for hjælp til at få denne opgave forklaret. Det gælder b), c, og d). 

Facit får man jo, men hvordan kommer man frem til dem.

Håber, nogen kan hjælpe med mellemregninger og forklaringer til

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: Celleprogram 4.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Du skal bruge formlen

ΔG = ΔH - TΔS

Som gælder for en proces der forløber ved konstant temperatur.

Den gælder naturligvis også ved standardbetingelserne:

ΔGo = ΔHo - TΔSo

b)

Ved 25oC (= 298K):

ΔGo = -44,0 kJ/mol - 298K *(-0,118 kJ/(mol*K)) = -8,836 kJ/mol

På samme måde med de to andre.

c)

Det er det med at når ΔG er negativ, så er reaktionen (mod højre) frivillig. Når ΔG er positiv, så er det den modsatte reaktion (dvs. reaktionen mod venstre) der er frivillig. Når ΔG = 0, så er der ligevægt.

Vi har at gøre med reaktionen

H2O(g) → H2O(l)

Det er ved 1 atm (dvs. ved standardbetingelser), så vi betragter de beregnede ΔGo fra før.

Ved de temperaturer hvor ΔGo er negativ, vil processen forløbe mod højre. Altså vanddampen kondenserer til væskeform.

Ved den temperatur med den positive ΔGo, vil vandet i stedet fordampe. Så her vil det ende på gasform.

d)

Vi bruger formlen fra før og skal nu finde den temperatur hvor ΔGo=0.

ΔGo = 0  <=>

ΔHo - TΔSo = 0  <=>

T = ΔHo/ΔSo

T = -44,0kJ/mol / (-0,118kJ/(K*mol)) = 373K = 100oC


Svar #2
12. september 2022 af Jette1234567

1000 tak, det er en stor hjælp.


Skriv et svar til: Kondensation af vanddamp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.