Matematik

Hjælp til lektier

28. september 2022 af Alex619 - Niveau: C-niveau

Hejsa. Jeg sidder lige og laver min matematik aflevering, da jeg stødte på en opgave, som jeg har lidt svært ved at løse. 

Vedhæftet fil: mat spørgsmål.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2022 af MentorMath

Hej,

y = b*a^x. Da fremskrivningsfaktoren a angiver hvor mange procent y vokser eller aftager med for hvert x, så kan vi aflæse a i forskriften. 

a = 4,60, 

Dvs. at y vokser med 4,60 procent, når x vokser med 1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Nej!

Det er ikke værdien af y for x=1, der er spurgt om. Der er spurgt om, hvor mange procent y vokser, når x vokser med 1. Om x vokser fra 7 til 8 eller 125 til 126 betyder ikke noget.

Hvis en størrelse vokser fra a til b, er den absolutte tilvækst b-a. Den relative tilvækst er den absolutte tilvækst divideret med startvædien: (b-a)/a. Dette kan udtrykkes i procent som (b-a)/(100a)%.

Du ska altså have fat i (y1-y0)/(100y0), hvor du så indsætter udtrykkene for y0 og y1.

Reducer udtrykket så meget du kan inden du begyner at regne på tallene!


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Første afsnit af mit indlæg var rettet med en nu slettet tekst i #1.

Den nye udgave af #1 er heller ikke rigtig.


Svar #4
28. september 2022 af Alex619

#1

Hej,

y = b*a^x. Da fremskrivningsfaktoren a angiver hvor mange procent y vokser eller aftager med for hvert x, så kan vi aflæse a i forskriften. 

a = 4,60, 

Dvs. at y vokser med 4,60 procent, når x vokser med 1.

Er du sikker på at det er 4,6? En anden person svarede og sagde du tog fejl


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2022 af Eksperimentalfysikeren

Funktionen er:

y=4,36\cdot 1,60^{x}

Du skal så have to x-værdier, hvor den ene er 1 større end den anden:

\\y_{0}=4,36\cdot 1,60^{x_{0}} \\ og\\ y_{1}=4,36\cdot 1,60^{x_{0}+1}

(y1-y0)/(100y0) bliver så

\\ \frac{4,36\cdot 1,60^{x_{0}+1}-4,36\cdot 1,60^{x_{0}}}{4,36\cdot 1,60^{x_{0}}}\cdot 100=\\ \frac{4,36\cdot 1,60^{x_{0}}\cdot 1,60-4,36\cdot 1,60^{x_{0}}}{4,36\cdot 1,60^{x_{0}}}\cdot 100=\\ \frac{4,36\cdot1,60(1,60-1)}{4,36\cdot1,60}=(1,60-1)\cdot 100 = 0,60\cdot 100=60


Skriv et svar til: Hjælp til lektier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.