Fysik

Atomfysik - fotoner

25. oktober 2022 af Amalie2003 - Niveau: B-niveau

Er der nogen der ved, hvordan dette hænger sammen? Synes ikke det er blevet gennemgået i vores materiale...

Vedhæftet fil: Foton.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2022 af Christianfslag

Den fotoelektriske effekt er et fysisk fænomen baseret på idéen om, at electromagnetisk stråling er baseret på partikler kaldet fotoner. I fænomenet vil fotonerne kollidere med en elektron på en metaloverflade, hvor der vil ske en emission af denne elektron. Disse emitterede elektroner kaldes fotoelektroner.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2022 af mathon

...idéen om, at elektromagnetisk stråling er baseret på partikler kaldet fotoner.

men ikke partikler i klassisk forstand.
Medens partikler i almindelighed kan bevæge sig med forskellige hastigheder mindre end \small \textbf{c},
bevæger fotonerne sig kun med hastigheden \small \textbf{c}.

Einsteins forklaring:

                                      \small \underset{\textup{fotonenergi}}{\underbrace{h\cdot f}}=\underset{\textup{ maksimal kinetisk energi af frigjort elektron}}{\underbrace{E_{\textup{kin max}}}}+\underset{\textup{minimal frig\o relsesenergi}}{\underbrace{W_o}}

dvs

                                     \small \small E_{\textup{kin max}}=h\cdot f-\underset{W_o}{\underbrace{h\cdot f_{o}}}=h\cdot \left ( f-f_o \right )

i overenstemmelse med det faktum, at \small \textbf{f} skal være lig med eller større end grænseværdien \small \mathbf{f_o}
for overhovedet at kunne frigøre den svagest bundne elektron fra metaloverfladen.
Denne grænseværdi er specik for hvert metal. 
Uanset intensiteten af den anvendte EM-stråling, kan ingen elektroner frigøres, hvis \small \mathit{\mathbf{f}}< \mathit{\mathbf{f_o}}.

I overenstemmelse med

                                     \small E\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}=m\cdot c^2
vil en "partikel", der bevæger sig med hastigheden \small \textbf{c} ikke have nogen masse.
                        


Skriv et svar til: Atomfysik - fotoner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.