Kemi

Mængdeberegninger

01. januar kl. 18:15 af Jose309 - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe?

Der fremstilles et reagens af Kalium. Der afvejes en "passende" mængde Kaliumchlorid til fremstilling af en 200 mL opløsning, der er 500 mg/L mht. Kalium, når densiteten kan sættes til 1,000 g/mL.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar kl. 20:12 af ringstedLC

Massen af kalium kan beregnes med:

\begin{align*} \rho=\frac{m}{V} \Rightarrow m &= \rho \cdot V \\ m_\textup{K} &= \rho _\textup{opl} \cdot V_\textup{opl} \end{align*}


Svar #2
01. januar kl. 20:48 af Jose309

Jeg får det til 19,1 g, er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar kl. 21:27 af ringstedLC

Vis lige hvordan det fremkommer.


Svar #4
01. januar kl. 22:43 af Jose309

m(KCl) = (0,05 M * 200 mL * 1,000 g/mL * 74,6 g/mol) / 39,1 g/mol = 19,07928389 g 

Jeg har omregnet 500 mg/L til mol/L (0,05 M)

Og jeg har anvendt følgende formel: m(KCl) / M (KCl) = C(K) * V(K) * p(K) / M(K) 

K = kalium 

KCl = kaliumchlorid 


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. januar kl. 23:54 af AngelOneOne

Hej,

Du kan ikke omregne mg/L til mol/L på den måde du har gjort. For at kunne omregne en masse/volumen til mol/volumen, skal du kende koncentrationen af stoffet (gram pr. liter), samt molvægten af stoffet (gram pr. mol).

For at beregne mængden af kalium du skal bruge, kan du gøre sådan her:

I 1 L opløsning, ved du der er 500 mg kalium. Men da 1 L er 5 gange større mængde opløsning end du skal lave, så skal du dividere koncentrationen med 5 for at finde frem til hvor stor mængde du skal bruge, for at fremstille en opløsning der er 500 mg/L, dvs. 500 mg/5 = 100 mg.

Nu ved du at du skal bruge 100 mg pr. 200 mL opløsning (0,100 g), så kan du beregne hvor mange mol KCl det svarer til ved at dividere med kaliums molmasse (39,1 g/mol) = 0,1 g/39,1 g/mol = 0,0026 mol kalium. Da KCl går i forbindelse 1:1, skal du altså bruge 0,0026 mol kaliumchlorid (Mw= 74,6) = 0,0026 mol • 74,6 g/mol = 0,1940 g ≈ 0,19 g KCl. Da massefylden af opløsningen er sat til 1,000 g/mL har den ingen betydning, da det svarer til at du skal gange med 1.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #6
02. januar kl. 16:31 af Jose309

Tak for hjælpen!

Jeg opdagede også lige at jeg lavede en beregningsfejl. Jeg ville omregne mg/L til w/w% i stedet, og glemte at dividere de 0,05 w/w% med 100 i formlen :D


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.