Fysik

Dopplereffekt

18. januar kl. 18:08 af Simlars - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et spørgsmål og en opagev jeg har svært med 

SPG:Hvis en lydkilde sender en lydbølge med en frekvens på 4000 Hz, hvor mange bølgetoppe rammer så dit øre i sekundet?

Opgave:

Et tog nærmer sig en station. Togfløjtens frekvens er f = 435 Hz

a)Hvis et tog kører med hastigheden v= 120 km/t, hvilken frekvens opfattes da af en person på perronen.

b) Toget sænker hastigheden, og der fløjtes igen. Nu høres frekvensen 450 Hz. Hvor hurtigt kører toget.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar kl. 19:46 af peter lind

SPG: 4000

a) og b) f' = f/(1+u/uluft) hvor f' er den observerede frekvens, f er lydsenderens frekvens, u er den relative hastighed og uluft er luftens hastighed.

Du skal være opmærksom på at luftens hastighed regnes med fortegn eftersom hastighen af lydgiveren fjerner sig eller nærmer sig observatører


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar kl. 11:18 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}\textbf{a)}\\& \textup{S\ae ttes lydens }\\& \textup{hastighed til }u=343\;\mathrm{\frac{m}{s}}\quad \left ( \textup{ved }20\;C\degree \right )\\& \textup{haves for stillest\aa ende}\\& \textup{observat\o r}\quad \left ( index \right )o\\&\textup{sender}\quad\left ( index \right )s\\\\&&f_o=&f_s\cdot \frac{1}{1-\frac{u_s}{u}}=\\\\&&&\left ( 435\;\mathrm{Hz} \right )\cdot \frac{1}{1-\frac{33.3}{343}}=482\;\mathrm{Hz} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar kl. 11:40 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&& f_o=f_s\cdot \frac{1}{1-\frac{u_s}{343\;\mathrm{\frac{m}{s}}}}\Rightarrow u_s=\left ( 343\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )\cdot \left ( 1-\frac{f_s}{f_o} \right )\\\\\\&\textup{Toghastighed:}\\&& u_s=\left ( 343\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )\cdot \left ( 1-\frac{435}{450} \right )=11.4333\;\mathrm{\frac{m}{s}}=41.2\;\mathrm{\frac{km}{h}} \end{array}


Skriv et svar til: Dopplereffekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.