Fysik

FYSIK, ENERGI hjælp tak

23. januar 2023 af lulo1234 - Niveau: C-niveau

Mit spørgsmål:

Hvordan kan man udregne med hvilken hastighed man rammer jorden (eller hvor høj den kommer op) ud fra overvejelsker over mekanisk energi?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2023 af OliverHviid

Hvis den mekaniske energi er bevaret gælder der at Emek1= Emek2

Her kunne Emek1 f.eks. være den mekaniske energi for et objekt på toppen af en bygning, og Emek2 kunne være den mekaniske energi for objektet når det rammer jorden. Den mekaniske energi på toppen ville så være

Emek1= 1/2mv02+mgh1, men da starthastigheden er nul (det sætter vi den til), så går det første led ud, og vi finder at Emek1= mgh1. Den mekaniske energi ved bunden er så Emek2= 1/2mvf2+mgh2, men hvis vi lader nulpunktet være ved Jordens overflade, så forsvinder det andet led, og vi får: Emek2= 1/2mvf2.

Hvis man så anvender at Emek1= Emek2, så fås: mgh1= 1/2mvf2. Hvis vi isolerer v, fås:  vf= √(2gh1)

Hvis du derimod kender sluthastigheden, kan du udregne den højde hvorfra objektet blev kastet ved at isolere h1 i formlen.


Skriv et svar til: FYSIK, ENERGI hjælp tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.