Matematik

Stamfunktion

07. februar 2023 af cecilie1606 - Niveau: A-niveau

Hej 

Er der nogle, som kan hjælpe mig med denne her opgave?

På forhånd tak for hjælpen.

Vedhæftet fil: Opgave 8.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2023 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2023 af peter lind

Brug substituion y = kvrod(x)     dy = ½*xdx


Svar #3
15. februar 2023 af cecilie1606

Jeg er stadig ikke helt med på hvordan jeg skal løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2023 af peter lind

så bliver g(x) = y2/(y+3)   dx = 2*xdy = 2y2dy Du får derefter at du skal integrerer en brøk mellem polynomier.

Kan du ikke bruge dit CAS værktøj?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2023 af Anders521

#3 Du ved at G'(x) = g(x) angiver hældningen for tangentlinjen i punktet (x*, G(x*) ), og i opgaven får du oplyst, at den er 4. Dermed er  

x/ (√x +3) = 4 ⇔ x* = 36

Dvs. tallet 36 er 1.koordinaten til fællespunktet ml. G og tangentlinjen. Den tilhørende 2.koordinat G(x*) svarer til y(36) = 144 - 108·ln(3). Fællespunktet er (36, y(36)) = (36, 144 - 108·ln(3)).

Nu bestemmes G: Med u = √x + 3 er 

G(x) = ∫ g(x) dx = ∫ ( x/ (√x +3) ) dx                                                                                                                                                 = 2·∫ ( (u - 3)3/u ) du                                                                                                                                               = 2·∫ ( (u3 - 9u + 27u -27)/u du                                                                                                                             = 2·∫ ( u2 -9u + 27u -27/u du                                                                                                                               = 2· ( (1/3)u3 - (9/2)u2 + 27u - 27·ln(u) + C )                                                                                                         = (2/3)u3 - 9u2 + 54u - 54·ln(u) + C                                                                                                                       = (2/3)(√x +3)3 - 9(√x +3)2 + 54(√x +3) - 54·ln(√x +3) + C 

Konstanten C bestemmes: 

(2/3)(√(36) +3)3 - 9(√(36) +3)2 + 54(√(36) +3) - 54·ln(√(36) +3) + C = 144 - 108·ln(3) ⇔ C = -99

Stamfunktionen G, hvis integralkurve har y = 4x - 108·ln(3) som tangent har forskriften

G(x) = (2/3)(√x +3)3 - 9(√x +3)2 + 54(√x +3) - 54·ln(√x +3) - 99.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2023 af Anders521

#3 Se evt. bilag.

Vedhæftet fil:Bilag.png

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2023 af Anders521

Rettelse til #5

G(x) = ∫ g(x) dx = ∫ ( x/ (√x +3) ) dx                                                                                                                                                 = 2·∫ ( (u - 3)3/u ) du                                                                                                                                               = 2·∫ ( (u3 - 9u2 + 27u - 27 /u ) du                                                                                                                       = 2·∫ ( u2 - 9u + 27 - 27/u ) du                                                                                                                               = 2· (  (1/3)u3 -  (9/2)u2 +27u - 27·ln(u) + C  )                                                                                                       = (2/3)u3 - 9u2 + 54u - 54·ln(u) + C                                                                                                                       = (2/3)(√x +3)3 - 9(√x +3)2 + 54(√x +3) - 54·ln(√x +3) + C 


Svar #8
16. februar 2023 af cecilie1606

Jeg forsøgte at løse opgaven i går aftes. Men jeg fik det til dette her (se de 2 vedhæftede filer).

Hvad har jeg gjort forkert - altså er det en helt forkert metode jeg anvender?

Tak for hjælpen.

Vedhæftet fil:Opgave 13 del 1.png

Svar #9
16. februar 2023 af cecilie1606

Opgave 13 del 2

Vedhæftet fil:Opgave 13 del 2.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. februar 2023 af Anders521

#8 & #9 Venligst vedhæft opgaveteksten.


Svar #11
16. februar 2023 af cecilie1606

Her er opgaveteksten.

Vedhæftet fil:Opgave 13.png

Brugbart svar (1)

Svar #12
16. februar 2023 af Anders521

#8 Umiddelbart ser indholdet i billedet ved navn 'Opgave 13 del 1' fint ud.

Indholdet i det andet er ikke, da du ved 2.linje skriver ligningen 4x/(x2+3) = -2. Fejlen ligger i nævneren; ligningen burde være 4x/(x2+1) = -2. Erstat 3-tallet med tallet 1.

Det er uvist, hvordan er du kommet frem til 3.linje


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. februar 2023 af Anders521

#8 Har lige opdaget en fejl i billedet 'Opgave 13 del 1'. Forskriften til stamfunktionen G burde være G(x) = 2·ln(x2 +1) + k. Du skriver G(x) = 2·ln(x2 +3) + k. Da t = x2 +1, skal du ligeledes her erstatte 3-tallet med tallet 1. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. februar 2023 af Soeffi

#0. Løsning i Wolfram Alpha...

Vedhæftet fil:stamfunktion.png

Brugbart svar (1)

Svar #15
16. februar 2023 af Soeffi

#0. Man har

g(x)=\frac{x}{\sqrt{x}+3}

G(x)=\frac{2}{3} \cdot x^{3/2}-3\cdot x+18\cdot \sqrt{x}-54\cdot ln(\sqrt{x}+3)+C

y(x)=4\cdot x-108\cdot ln(3)

G(x) og y(x) rører hinanden for x = x0. Dvs. at 

1)\;y'(x)=g(x_0) \Rightarrow \frac{x_0}{\sqrt{x_0}+3}=4\Leftrightarrow x_0=36

2)\;y(x_0)=G(x_0)\Rightarrow

4\cdot 36-108\cdot ln(3)=\frac{2}{3} \cdot 36^{3/2}-3\cdot 36+18\cdot \sqrt{36}-54\cdot ln(\sqrt{36}+3)+C\Leftrightarrow

144-108\cdot ln(3)=\frac{2}{3} \cdot 6^{3}-108+18\cdot 6-54\cdot ln(3^2)+C\Leftrightarrow

144-108\cdot ln(3)=144-108+108-108\cdot ln(3)+C\Leftrightarrow

C=0

Dvs. 

G(x)=\frac{2}{3} \cdot x^{3/2}-3\cdot x+18\cdot \sqrt{x}-54\cdot ln(\sqrt{x}+3)


Svar #16
16. februar 2023 af cecilie1606

Okay super!

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.