Kemi

mL til stofmængdekoncentration

07. marts kl. 17:12 af nighthunter21 - Niveau: B-niveau

Har mest brug for hjælp til første del af opgave d. Min lærer har sagt at jeg skal gange med "fortydningsgraden";

Fortyndingsgrad=\frac{V_{f\o r}}{V_{efter}}

hvilket betyder at skemaet kommer til at have følgende stofmængdekoncentrationer:

c(stamopløsning) mol pr. L:

1mL*\tfrac{1mL}{25 mL}=0,4

2,5mL*\tfrac{2,5mL}{25 mL}=0,1

7,5mL*\tfrac{7,5mL}{25 mL}=0,3

12,5mL*\tfrac{12,5mL}{25 mL}=0,5

20mL*\tfrac{20mL}{25 mL}=0,8

25mL*\tfrac{25mL}{25 mL}=1

Og det forstår jeg bare slet ikke hvordan det hænger sammen med enheder osv. Ville i stedet have brugt molarmassen for quinin som står længere oppe i opgaven:

\frac{0,01\frac{g}{L}}{324,40\frac{g}{mol}}=0,000030826 \frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,0025 L=0,000000030826\frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,0025 L=0,000000077065\frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,0075 L=0,0000002312\frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,0125 L=0,00000038533\frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,02 L=0,00000061652\frac{mol}{L}

0,000030826 \frac{mol}{L}*0,025 L=0,00000077065\frac{mol}{L}

Men det synes bare lyder endnu mere urealistisk. Og kan ikke nå at tale med min lærer inden torsdag hvor opgaven skal være afleveret, så har virkelig brug for hjælp! :(

Vedhæftet fil: c.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts kl. 23:07 af AngelOneOne

Hej,

Fortyndingsfaktoren er ligmed \frac{V_{slut}}{V_{start}}

Det vil sige, at når du kommer 1 mL stamopløsning, og fylder op til 25 mL, så har du altså fortyndet stamopløsningen:

\frac{25\; mL}{1\; mL}=25\; gange

For de 2,5 mL:

\frac{25\; mL}{2,5\; mL}=10\; gange

Når du så skal udregne koncentrationen af dine fortyndinger, skal du dividere koncentrationen af din stamopløsning, med det antal gange som den er blevet fortyndet:

\tfrac{c_{stamopl}}{fortyndingsfaktor}=c_{fortynding}

Koncentrationen af fortyndingen, har samme enhed som koncentrationen af stamopløsningen (mol/L, g/L, mg/mL osv.). Så hvis din stamopløsning havde en koncentration på 0,7 M (mol/L), ville de to første fortyndinger jeg har regnet for dig herover, have koncentrationer på:

\frac{0,7\; M}{25}=0,028\; M \approx 0,03\; M

\frac{0,7\; M}{10}=0,07\; M

Nu kan du også se, at koncentrationen i fortyndingerne bliver højere og højere, desto mere stamopløsning du bruger til at lave dem, og det er jo helt rigtigt, for jo mere stamopløsning du bruger, desto mere 'stof' overfører du jo også til fortyndingen.

Du kan også læse lidt om simple fortyndinger her: Simple fortyndinger

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: mL til stofmængdekoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.