Matematik

Matematik lån og renter

08. marts 2023 af Mikkel319 - Niveau: C-niveau

kan nogen hjælp mig med det?

Vedhæftet fil: mat1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2023 af Moderatoren

Ja, hvis du beskriver dine problemer med opgaven. 

Gør således:
Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
08. marts 2023 af Mikkel319

der er jo en billede om opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2023 af Moderatoren

Ja, men hvad er dit problem? Opgaven er jo beskrevet. Har du kigget i din formelsamling under rentesregning? Hvilke formler har du forsøgt dig med?

Den er her: https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/gym/pdf20/nov/201119-mat-c-stx-formelsamling-web-2018.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2023 af AMelev

Opdater lige din profil, så vi kan henvise til den relevante formelsamling, hvis der finde en sådan.

Der er tale om et annuitetslån (fast mdl. ydelse).
Du får opgivet G, n og y. Sæt dem ind i en af de to formler, fx formlen for y, og du skal så løse ligningen mht. r. 
Ligningen kan ikke umiddelbart løses, da r optræder både i tæller og nævner, men dit CAS-værktøj kan nok klare den. Wordmat og Geogebra løser ligningen hurtigt, mens det tager noget længere tid for TI-Nspire. 
Sæt gerne betingelse r>0 på, da den negative løsning jo ikke er i spil.

Alternativt kan du prøve dig frem.
Sæt fx r =1% i højre side af formlen for ydelsen. Hvis resultatet bliver større end den reelle ydelse, er r sat for højt, og du kan så prøve med en mindre fx ½%. Hvis den beregnede ydelse er mindre end den reelle, skal r være større..
Eks. y = 681 y=30000\cdot\frac{0.01}{1-1.01^{-60}}=667.3 altså lidt for lidt, så vi prøver med 1.1%
Det giver y = 685.7 > y, så sætter vi r = 1.05%, som giver 676.5 <y, så r = 1.07%, som giver 680.1 < y.
r = 1.075% giver 681.1 > y, så med 2 dec. nøjagtighed er r = 1.07%.

Den årlige rente fås via 1 + rår = ( 1+ rmdl)12.


Skriv et svar til: Matematik lån og renter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.