Matematik

Kombinatorik

14. marts kl. 21:01 af Oxim - Niveau: Universitet/Videregående

Du trækker en bold fra sæk 1 og en bold fra sæk 2.

Sæk 1: a, b, c, d

Sæk 2: e, f, g, h

Disse kombinationer er umulige: ae, ag, ah, bf, bh, ce, cg, de, df, dh.

Fordelingen af bolde i sækkene er ikke lige. Kald sandsynligheden for at trække a for A, sandsynligheden for b for B osv.

- Hvad er sandsynligheden for at trække af?

Jeg tænker det er A*F, men sandsynligheden bliver vel større af de umulige kombinationer?


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts kl. 21:15 af SådanDa

Bemærk at hvis man trækker a fra sæk 1 så er f den eneste mulighed fra sæk 2. så (med doven notation) P(f|a)=1. Husk at en betinget sandsynlighed er givet ved P(A|B)=P(A og B)/P(B).


Svar #2
14. marts kl. 21:41 af Oxim

Ok det giver mening. Men jeg får problemer med den næste:

- Hvad er sandsynligheden for at trække be?

Intuitivt ville jeg sige: sandsynligheden for b gange sandsynligheden for e i stedet for g,

P = B*E/(E+G)

Men hvis jeg bruger din formel for betinget sandsynlighed får jeg:

P = B*E/E = B


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts kl. 23:15 af peter lind

i #1 betyder det  P(A|B)=P(A∩B)/P(B)


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. marts kl. 23:22 af SådanDa

Husk at P(A og B)=P(A)*P(B) kun gælder når A og B er uafhængige.

Bemærk igen at hvis e er trukket i sæk 2 er b den eneste mulighed for sæk 1.

Så P(b og e)=P(b|e)P(e)=1*E=E.

Altså intuitivt er det fordi at alle de muligheder hvorved du kan trække e i sæk 2 på, vil du også trække b i sæk 1. Så sandsynligheden for at trække b og e er nøjagtig den samme som sandsynligheden for at trække e.  


Svar #5
19. marts kl. 10:01 af Oxim

#4

Burde man ikke få det samme når man bytter om på b og e?

P(e og b) = P(e|b)P(b) = (E/(E+G))*B

fordi når man har trukket b, så kan man både trække e og g.

Så burde B = E+G, men det passer ikke.


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. marts kl. 13:31 af SådanDa

Selvfølgelig burde de give det samme.

Hvorfor mener du at P(e|b)=E/(E+G)?

Du kan skrive E som E = P(e|a)P(a)+P(e|b)P(b)+P(e|c)P(c)+P(e|d)P(d)=0*A+P(e|b)*B+0*C+0*D=P(e|b)*B,

så P(e|b)*B=E.


Svar #7
20. marts kl. 11:18 af Oxim

Jo det giver mening, tak!

- Hvad er sandsynligheden for at trække bg?

Jeg bruger dit trick:

P(b) = P(b|e)P(e) + P(b|f)P(f) + P(b|g)P(g) + P(b|h)P(h)

= P(b|e)P(e) + 0 + P(b|g)P(g) + 0

hvor P(b|e) = 1, så

= P(e) + P(b|g)P(g)

⇒ P(b|g) = (P(b) - P(e))/P(g)

Så benytter jeg at P(b og g) = P(b|g)P(g) og får:

⇒ P(b og g) = (P(b) - P(e))/P(g) *P(g) = P(b) - P(e)

Kan det passe? Har på fornemmelsen at det ikke passer.


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. marts kl. 00:11 af SådanDa

Det er ikke mit trick https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_total_probability :)

Det ser umiddelbart rigtig fint ud, en anden mulighed er at givet b i sæk 1 er der kun mulighederne bg og be så P(g|b)+P(e|b)=1 => P(g|b)=1-P(e|b)

Gange med P(b) på begge sider, så får vi:

P(g og b) = P(g|b)P(b) = P(b)-P(e|b)P(b) =P(b)-P(b og e) =P(b)-P(e).

Jeg kan bedre lide din fremgangsmåde dog!


Svar #9
22. marts kl. 08:33 af Oxim

Hvad hvis P(b) = P(e) ? Så bliver P(b og g) = 0, er det ikke mærkeligt?


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. marts kl. 09:02 af SådanDa

Vi havde jo før at P(e|b)*B=E så hvis B=E gælder enten at B=E=0 (i så fald er P(b og g)=0 ) eller at P(e|b)=1, det vil altså sige at hvis vi har trukket b, så trækker vi helt sikkert e, og P(b og g) må altså være 0.

Det er også rimeligt intuitivt, husk at alle kombinationer som indeholder e er umulige udover be, så hvis den marginale sandsynlighed for b og e skal være den samme, har du ikke noget "ekstra" sandsynlighed at allokere til bg.

Svar #11
22. marts kl. 11:54 af Oxim

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.