Fysik

Bestem antallet af elektroner

02. maj kl. 17:33 af angool - Niveau: B-niveau

Hej, har været i gang med en opgave, som lyder:

I et såkaldt negativt sky-jord-lyn bevæger elektroner sig fra jordoverfladen op til tordenskyen. Strømstyrken i lynet kan være op til 200 kA, og lynudladningen kan tilsvarende vare fx 0,13 ms.

a) Beregn den samlede ladning i lynet. - denne har jeg løst til 26 C, da I * t = q

b) Hvor mange elektroner svarer det til?

26 C / q_e = 26 C / -1,602 * 10-19 C = - 1,6 * 1020 e-.

Dog er dette svar negativt... er i tvivl om jeg i stedet skulle bruge 1,602 *10^-19 C, for så bliver svaret positivt, hvilket giver mere fysisk mening.


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. maj kl. 21:59 af Eksperimentalfysikeren

Den ladning, du har regnet ud i a) er også negativ. Strømmen løber nedad, men elektronerne opad.


Svar #2
02. maj kl. 23:52 af angool

Tak for svaret :)

Betyder dette, at jeg skal altså bruge qe = -1,602 *10-19 C i stedet, og så vil det negative resultat være korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj kl. 00:14 af ringstedLC

\begin{align*} \textbf{a)}\\ q &= I\cdot t \\ q &= -200\,\textup{kA}\cdot 0.13\,\textup{ms}=-26\,\textup{C}&&,\;\textup{k}\cdot \textup{m}=1 \\\\ \textbf{b)} \\ n &= \frac{-26\,\textup{C}}{-1.602\cdot 10^{-19}\,\textup{C}}=1.6\cdot 10^{20}\,\textup{e}^{-} \end{align*}

NB. Når du skriver en brøk med " / " skal du sætte nævneren i parentes.


Svar #4
03. maj kl. 00:18 af angool

Okay, det giver mening nu :D tak for svaret!


Skriv et svar til: Bestem antallet af elektroner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.