Fysik

Termodynamik

13. juni 2023 af fuckmath - Niveau: B-niveau

Jeg vil gerne have hjælp til en opgave om termodynamik. Tak på forhånd
 

Opgave 11 (Termodynamik)
En elkoger er mærket 230V , 2000W. Elkogerens varmekapacitet svarer til varmekapaciteten af 80 g vand.
a) Beregn elkogernes varmekapacitet.

Elkogeren fyldes med 1,5 kg vand med en temperatur på 14°C. 
Nyttevirkningen for elkogeren er 92%.
b) Hvor lang tid tager det at bringe vandet i kog?

Fra elkogeren hældes 1,1 l vand over i en tekande af ler. Tekanden vejer 800 gram og har temperaturen 22°C inden vandet kommer i tekanden. 
Den specifikke varmekapacitet for ler er 860 J/(kg·°C).
c) Hvad bliver fællestemperaturen af tekanden og vandet, når der indtrådt termisk ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2023 af ringstedLC

a)

\begin{align*} C_{elk.} &= C_{vand}=m_{vand}\cdot c_{vand} \end{align*}

b)

\begin{align*} E &= P\cdot t\cdot 92\% \\ t &= \frac{E}{P\cdot 92\%} \\t &= \frac{\left (C_{elk.}+C_{vand} \right )\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right )\cdot 100}{P\cdot 92} \end{align*}

c) 1.1 l vand afkøles fra Tslut til Tfælles . Det giver en opvarmning af leret i tekanden fra 22º til Tfælles


Svar #2
14. juni 2023 af fuckmath

#1

a)

\begin{align*} C_{elk.} &= C_{vand}=m_{vand}\cdot c_{vand} \end{align*}

b)

\begin{align*} E &= P\cdot t\cdot 92\% \\ t &= \frac{E}{P\cdot 92\%} \\t &= \frac{\left (C_{elk.}+C_{vand} \right )\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right )\cdot 100}{P\cdot 92} \end{align*}

c) 1.1 l vand afkøles fra Tslut til Tfælles . Det giver en opvarmning af leret i tekanden fra 22º til Tfælles

jeg forstår ikke hvordan du får formlen i opgave b, kunne du forklare hvordan du får E til at være (Celk + Cvand) * (Tslut - Tstart) * 100?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2023 af ringstedLC

\begin{align*} E &= m_{elk.}\cdot c_{elk.}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right )+m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right ) \\ &= C_{elk.}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right )+C_{vand}\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right ) \\ E &= \left (C_{elk.}+C_{vand} \right )\cdot \left ( T_{slut}-T_{start} \right ) \\\\ \frac{E}{92\%} &= E\cdot \frac{100}{92} \end{align*}


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.