Kemi

Fortynding af saltsyre

10. oktober kl. 16:39 af DetErBarMig - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg sidder med en sprøgsmål, som jeg tror jeg har svaret til men er ikke helt sikker. 

Spørsmålet lyder:

Fremstil minimum 200 mL fortyndning med en koncentration op 0,10 M HCl ud fr den udleverede saltsyre. 

Den udleverede saltsyre har en koncentration på 1,0 M. 

Jeg har fået det til 20 mL saltsyre, der skal bruges til at lave en koncentration på 0,10 M. 

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober kl. 17:46 af M2023

#0. Det er rigtigt.

Du kan huske det på følgende måde: Forestil dig at du kender rumfanget og foretager fortyndingen:

1) Tag det rumfang (Vstart) af koncentreret HCl (cstart), som skal bruges. 

2) Kom det ned i en kolbe med rumfanget 200 mL (Vslut).

3) Fyld op med H2O til 200 mL. Dette ændrer ikke antal mol HCl. Dermed er nstart = nslut.

Du har formlerne: nstart = cstart·Vstart og nslut = cslut·Vslut. Du skal finde Vstart. Du opstiller formlen, så alt er kendt, og indsætter tallene: 

Vstart = nstart/cstart = nslut/cstart = (cslut·Vslut)/cstart = (0,1 M)·(0,200 L)/(1 M) = 0,02 L = 20 mL.


Svar #2
11. oktober kl. 06:29 af DetErBarMig

Mange tak, det gør det helt sikkert meget nemmere at huske. :) 


Skriv et svar til: Fortynding af saltsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.