Fysik

Amplitude

28. oktober 2023 af Cassidyy - Niveau: B-niveau

I en forsøgsopstilling befinder der sig et stykke perifer nerve fra en frø. Nerven er omgivet af en saltvandsopløsning med ionkoncentrationer, der er tæt pa° normale fysiologiske værdier. To ekstracellulære stimuluselektroder er placeret i den ene ende af nerven, og to ekstracellulære registreringselektroder, forbundet til en differentialforstærker, er placeret 10 mm fra hinanden i den anden ende af nerven. Nerven stimuleres nu en gang i sekundet, og der registreres et aktionspotential efter hvert stimulus. Nerveledningshastigheden er 40 meter per sekund.

Redegør for, hvorledes amplituden af aktionspotentialet ændres, na°r afstanden mellem de to registreringselektroder øges. I redegørelsen skal du anføre en rimelig værdi for aktionspotentialets varighed og for dets form.

"Amplitude bliver større jo længere væk registreringselektroderne placeres fra hinanden indtil en vis afstand (ca. 20 mm), hvor amplituden ikke bliver større. Amplitude-øgningen skyldes, at aktionspotentialet ma°lt ekstracellulært har en udbredelse pa° ca. 40 mm med et central maksimalt negativt omra°de. Na°r man ma°ler differentielt, fa°s den størst mulige amplitude, na°r afstanden mellem elektroderne er større end afstanden fra begyndelsen af aktionspotentialet og til det mest negative omra°de."

Nogen der kan forklare mig, hvorfor amplituden bliver større, jo længere registreringselektroderne placeres fra hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

Tænk på en vej, der går over en bakke. Hvis man målder højdeforskellen mellem to punkter, der ligger tæt ved hinanden, får man kun den stigning, der er på denne srækning, mens man ved at vælge to målepunkter,hvor det ene ligger før bakken og det andet på bakketoppen, kan få hele bakkens højde.


Skriv et svar til: Amplitude

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.