Kemi

Syrebase-kemi

05. januar kl. 13:52 af sgvhwdjekfrg - Niveau: C-niveau

Hej, har følgende opgave: Nogle drillenisser har været på spil og har hældt citronsyre i glöggen! Citronsyre har formlen C6H8O7 og er et fast pulver med en pKs på 3,13.

Hvad bliver pH i gryden med 1,5L gløgg, når drillenisserne hælder 5g ren citronsyre i den ellers neutrale glögg?

Ved at jeg skal gøre brug af formlen: ks=[h3o+]^2/cs+[H3o+], og pH=-log[h3o+]. Ville høre om der var en som kunne forklare hvordan man skal udregne Cs?. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar kl. 15:09 af mathon

Citronsyre beregnet som monoprot syre:

                      \small \begin{array}{llllll}&&c_s=\frac{\frac{5\;\mathrm{g}}{192.12\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}}{1.5\;\mathrm{L}}=0.01735\;\mathrm{M}\\\\&& \underset{c_s-\alpha\cdot c_s}{HC_6H_7O_7}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_s}{C_6H_7O_7}^-\;+\;\underset{\alpha\cdot c_s}{H_3O^+}\\\\ \textup{ligev\ae gtsbr\o k:}\\&& \frac{\left [ {C_6H_7O_7}^- \right ]\cdot \left [H_3O^+ \right ]}{0.01735-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s=10^{-pK_s}=10^{-3.13}\\\\&& \frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{0.01735-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-3.13}\\\\ \textup{For}&&x=\left [ H_3O^+ \right ]\\\\&& \textup{solve}\left ( \frac{x^2}{0.01735-x}=10^{-3.13},x \right )\mid 0<x<0.01735\\\\&& \left [ H_3O^+ \right ]=x=0.003235\\\\&& pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=-\log\left (0.003235 \right )=2.49 \end{}


Skriv et svar til: Syrebase-kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.