Matematik

En parabel er graf for funktionen ... bestem a og b

01. april kl. 12:33 af lepidoptera - Niveau: A-niveau

Hvordan laver jeg den her opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april kl. 12:37 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april kl. 13:13 af ringstedLC

Rødderne ligger symmetrisk om toppunktets x-værdi:

\begin{align*} x_T=\frac{4-2}{2} &= \frac{-b}{2\,a} &&\Rightarrow b=(...) \\ P(2)=0 &= a\cdot 2^2+(...)\cdot 2+4 &&\Rightarrow a=... \\ &&&\Rightarrow b=...\\\Rightarrow P(x) &= (...) \end{align*}


Svar #3
01. april kl. 13:14 af lepidoptera

Jeg har fået det til P(x)=1/2x2-3x+4

Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april kl. 13:48 af ringstedLC

Kontrol u. hj.-midler:

\begin{align*} a &= \tfrac{1}{2}>0 \\ P(0) &= \tfrac{1}{2}\cdot 0^2-3\cdot 0+4=4 && \textup{begge passer med figuren} \\\\ b &= -3 &\Rightarrow b<0&\,\wedge \;a>0 \\ &&\tfrac{a}{b} &<0 \\ &&&\Rightarrow \textup{Toppunkt i 1.- eller 4.\,kvadrant} \end{align*}

Kontrol m. hj.-midler: Tegn grafen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april kl. 14:36 af ca10

Til Svar #2 ringstedLC

         4 - 2          - b

xT = ---------- = ----------

           2             2•a

Når man indtaster  P(x)=1/2x2 -3x + 4 i grafregner og ser på tabellen så stemmer det.

Men mit spørgsmål er, hvordan kommer man frem til at b = -3 for hvis man ser på tælleren hvor der står  4 - 2 = -b for i så fald så er b = 2.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april kl. 15:24 af ringstedLC

#2 rettelse

\begin{align*} x_T=\frac{4\,{\color{Red} +}\,2}{2} &= \frac{-b}{2\,a}\quad\Rightarrow b=(...) \end{align*}

#5 Du kan da ikke nøjes med kun at betragte tællerne, når ligningen har to ubekendte. Desuden 4 - 2 = -b ⇒ b = -2 

To ubekendte kræver som bekendt to ligninger. Der findes et udtryk for b som indsættes i den anden ligning, der så kan løses for a.


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. april kl. 15:25 af ringstedLC

Yderligere kontrol u. hj.-midler ved brug af toppunkts-formen for en parabel:

\begin{align*} y &= a\cdot (x-h)^2+k \qquad \textup{formel (74)\,, STX A}\\P(x) &= \tfrac{1}{2}\cdot \bigl(x-3\bigr)^2+y_T \\ P(2)=0 &= \tfrac{1}{2}\cdot \bigl(2-3\bigr)^2+y_T \\ y_T &= -\tfrac{1}{2} \\ \Rightarrow \textup{Toppunkt i 3.- eller 4.\,kvadr.} &\;\wedge\;\; \textup{Toppunkt i 1.- eller 4.\,kvadr.\,(Se \#4)} \\ &\Rightarrow\;\, \textup{Toppunkt i 4.\,kvadr.} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. april kl. 15:40 af ca10

Til Svar #6 og #7 ringstedLC

Tak for svaret


Skriv et svar til: En parabel er graf for funktionen ... bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.