Kemi

Beregning af stofmængdekoncentration - fra kemi A stx 25 maj 2012

03. juni 2012 af ers (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Alle.

Jeg er i tvivl om følgende spørgsmål fra eksamenssættet den 25 maj 2012.

 

M = 277,19 g/mol
Den tredobbelte vinder af Tour de France, Alberto Contador, blev testet positiv
for clenbuterol ved Touren i 2010. Han forklarede det positive testresultat
med, at han havde spist en bøf. I en af Contadors urinprøver angives koncentrationen
af clenbuterol at være bestemt til 5 .10-8 g/L.

a) Beregn stofmængdekoncentrationen af clenbuterol i urinprøven.

 

Er lidt usikker på den her. håber i kan hjælpe

mvh


Brugbart svar (3)

Svar #1
03. juni 2012 af studienord (Slettet)

har brug for mere oplysning:

 


Svar #2
03. juni 2012 af ers (Slettet)

præcis :D samme her !! Jeg har vedhæftet opgavesættet. Det er opgave 3 a)

Vedhæftet fil:120525_1stx121_KEM_A.pdf

Svar #3
03. juni 2012 af ers (Slettet)

Ingen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Hej Ers,

Du skal finde c, og får angivet massen i g/L. Da c= mol/L skal du blot dividerer det angivne masse pr. L med molarmassen :)

Du skulle gerne få :

c= (5*10-8g/L)/277,19g/mol = 1,8 *10-10 mol/L


Svar #5
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Tak for det Campbell :D


Svar #6
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Men vent jeg forstår ikke helt? bruger du så følgende formel c(A)=n/V?

V er jo volumen og molarmassen er M fra følgende formel n=m/M? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

I virkeligheden skal du først finde n, fra n=m/M, og derefter c(A) fra formlen c=n/V, men da du allerede har fået massen angivet i g/L, finder du faktisk mol/L ved brug af formlen n=m/M, da massen normalt angivet i g, i denne opgave måles i g/L. Derfor vil resultatet ikke bare blive mol, men mol/L, som er stofmængdekoncentrationen.

Håber det gav mening ;)

 


Svar #8
05. juni 2012 af ers (Slettet)

 

 

AAH ok og Mol/L er jo det samme som molarmasse (M).


Svar #9
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Sorry jeg ik forstår det helt, men du siger at jeg rent faktisk anvender n=m/M, fordi det giver mening hvis jeg anvender den :D

Men koncentrationen er massen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Du ved altså at der er 5*10-8g i 1 L urin. Lad os nu antage at du har 5*10-8 g.  

Så finder du stofmængden n ved formlen n=m/M. 

nclenbuterol= 5*10-8.g/277,19 g/mol = 1,8 *10-10 mol

Nu har du fået stofmængden af clenbutreol i 1L urin, og da vi jo fandt antal mol af  de 5*10-8 g, og da det er opløst i 1L vil du få: c(clenbuterol)= 1,8 *10-10 mol/1L = 1,8 *10-10 mol/L

Regn efter med enhederne og du vil se at det passer :)


Svar #11
05. juni 2012 af ers (Slettet)

Jeg tror du tager fejl, eftersom der ikke står 1 liter nogle steder? Det er derfor jeg er forvirret, fordi man ikke kan dividere med nogle volumen V?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Nej, men det behøver man heller ikke, da du får at vide hvor mange gram der er i 1L. Ergo, så har skal du blot finde ud af hvor mange mol, der er i de antal gram, for så ved du hvor mange mol der er i 1 L :)  


Svar #13
05. juni 2012 af ers (Slettet)

ok, nu forstår jeg tusind tak for hjælpen :D


Svar #14
06. juni 2012 af ers (Slettet)

Kan du også finde ud af 3d? hvor man skal finde koncentrationen?


Brugbart svar (2)

Svar #15
06. juni 2012 af Campbell (Slettet)

Hej igen,

Jo du laver blot lineær regression med areal ud af x-aksen og cclenbuterol ud af y-aksen. Så får du en formel:

Cclenbuterol= 0,000147*x + 0,000655

Her er x areal. Da du har arealet fra urinprøven, indsætter du blot den i din ligning:

Cclenbuterol= 0,000147*3348 + 0,000655= 0,492821 ≈ 0,5 μg/L


Svar #16
06. juni 2012 af ers (Slettet)

aah ok tusind tak igen :D


Skriv et svar til: Beregning af stofmængdekoncentration - fra kemi A stx 25 maj 2012

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.