Matematik

(kompliceret) procentregning?

02. september 2013 af MaryFont (Slettet)

Hej derude                                                                                                                                                                          Jeg har siddet med denne opgave i et stykke tid og kan slet ikke regne ud, hvordan man er kommet frem til resultatet. Fakta lyder: Nogle turister besøger det samme land flere gange inden for det samme år. I 2000 registrerede man i Italien, at 80 % af alle tursiter besøgte landet en enkelt gang, mens 15 % besøgte landet to gange og 5 % besøgte landet tre eller flere gange.                                                                                                                                                Spørgsmålet er så: Hvor mange individer besøgte Italien i 2000, når der var 22.800 overnatninger dette år?                  Jeg ved at svaret er "op til 20.330.000", og jeg har prøvet ad forskellige veje at få samme resultat uden held. Er der nogen derude, som kan forklare mig måden, hvorpå man finder frem til resultatet? Vh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

Det svar, du har angivet, kan ikke passe. Det ser ud til, at det skal være "op til 20.330". Prøv, om du kan komme frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. september 2013 af SuneChr

# 1  milliontallet kan godt passe p.g.a. "mindst 3 gange" for de 5%

# 0

Kald antallet af turister, T , der tog til Italien, fra én og op til flere gange i år  2000 .
80% af T overnattede 1 gang
15% af T overnattede 2 gange
  5% af T overnattede mindst 3 gange
Opstil derfor en ulighed
0,80·T·1 + 0,15·T·2 + ...............  ≤  20330000
Gør uligheden færdig.


Svar #3
03. september 2013 af MaryFont (Slettet)

Mange tak for svar.. Jeg tror nu ikke helt jeg har forstået det, desværre. Hvis vi antager, at vi ikke kender svaret, hvordan er fremgangsmåden så.? Kan man regne det ud uden at anvende en avanceret lommeregner som TI-89? Håver I kan hjælpe 


Svar #4
03. september 2013 af MaryFont (Slettet)

*håber


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2013 af SuneChr

# 3
Indsæt da  (0,05·T·3)  i stedet for prikkerne i uligheden # 2
Vi skal finde det største antal genbesøg ≥ 3 for hvilke antallet af overnatninger ≤ 20330000

Kunsten i det hele er at læse opgaven, måske op til flere gange.

M.h.t. lommeregneren: Man kan, med sin sunde fornuft, regne det ud. Lommeregneren er dum. Det kan den ikke finde ud af, med mindre din sunde fornuft har fortalt den, hvordan.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

#1

Der er nogert galt med tallene. Der er angivet 22.800 overnatninger. Hvis alle turisterne overnatter, kan der ikke være flere end 22.800 turister. Jeg antog i første omgang, at det var de 20.330.000 turister, det var galt med. Det er nok snarere antallet af overnatninger, der er forkert.

Hvis vi antager, at antallet af overnatninger er 22.800.000, kan vi stille følgende op, men antallet af turister angivet med n:

n*80% + 2n*15% + 3n*5% +a = 22.800.000, hvor a er det ekstra antal overnatninger, vi ikke kender.

Hvis vi fjerner a fra ligningen, ak vi i stedet skrive uligheden:

n*80% + 2n*15% + 3n*5% ≤ 22.800.000

Ud fra dette kan vi nu finde den største værdi, som n kan antage ved at regne med lighedstegnet, svarende til at der ikke er ekstra overnatninger.

Isoler n i ligningen og du har svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2013 af SuneChr

# 6
Opgavestilleren burde jo nok have gjort det klart, hvordan én overnatning defineres. Er én overnatning = én turist pr. døgn, eller er én overnatning = én turist i dét antal døgn, turisten opholder sig i landet?
Jeg er ikke bekendt med international hotelstatistik og definitionen på én overnatning.
Måske trådstarter kan komme på banen igen og definere det klart for os.
 


Skriv et svar til: (kompliceret) procentregning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.