Matematik

g(x)=x^a?! :)

07. april 2011 af Sandrax (Slettet)

 Hej alle,

Jeg har fået et spørgsmål som lyder, bevis at g(x)=x^a er differentiable - nogle venlige mennesker som vil hjælpe mig med at gribe den ad?? Skal have besvaret det til i morgen, så hvis i gad hjælpe mig hurtigst muligt? 

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2011 af patience (Slettet)

 Hvis g(x) skal være differentiabel, skal den være kontinuert og uden såkaldte "knæk" på dens graf.

Bare et forslag..


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2011 af flix2 (Slettet)

 Jeg har godt nok ikke lært differentialregning endnu, men skal du ikke vise at grafen for den er differentialbel i alle punkter?, men hvad så med x = 0?


Svar #3
07. april 2011 af Sandrax (Slettet)

 Ja, men hvordan ville et bevis se ud for g(x)=x^a?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Brug tretrinsreglen. Du vil undervejs opdage xa forekommer i både f(x0) og i f(x0 + h), så xa går ud i tælleren. I resten af leddene står der h i forskellige potenser. Osv.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#2 Ja, Uha. Forresten: er a et helt tal? Ellers: Uha, Uha


Svar #6
07. april 2011 af Sandrax (Slettet)

 #4 Har prøvet men det giver ikke mening, hvis ikke det er til meget besvær vil du så ikke forklare mig det step by step? Har lavet de andre beviser som jeg skulle kan bare ikke helt se hvad jeg skal her ? 

Det kan godt være det bare er mig oven på en lang dag =) 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er altid lidt vanskeligt at give hjælp til den slags opgaver uden at kende trådstarters forudsætninger i opgaven.

Hvis man kan forudsætte kendt, at eksponentialfunktionen ex og logaritmefunktionen ln(x) er differentiabel, finder man

xa = ea·ln(x) ,

og dermed

(xa)' = ea·ln(x)·a/x = xa·a/x = a·xa-1


Svar #8
07. april 2011 af Sandrax (Slettet)

 #7 Det er fordi, at jeg har fået et "eksamens-spørgsmål" som vi skal besvare i klassen - øvelse...

     Et af mine opg. er, at jeg skal vise at g(x)=x^a 

    Jeg har allerede besvaret at f(x)=kvrd. x

    Er det nok at svare som ovenstående? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2011 af TorbenA (Slettet)

1) f(x0 + h) - f(x0) = (x0 + h)a - x0a = x0a + ax0a-1h + ... - x0a = ax0a-1h + ... (led med h2 eller højere)

2) (f(x0 + h) - f(x0)) / h = ax0a-1 + ... (led med h1 eller højere)

3) lad h gå mod nul


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det forudsætter dog, at a er heltallig og ≥ 0 , og at binomialformlen er kendt.

Man kan også gå frem ved induktion, idet man først (ved 3-trins reglen) viser, at f(x) = x er differentiabel, og dernæst bruger differentiabilitet af et produkt af differentiable funktioner til at komme fra n til n+1 . Tilsvarende kan man vise, at x-n er differentiabel for alle heltallige positive n.


Svar #11
07. april 2011 af Sandrax (Slettet)

 det er sikkert mig som er dum men hvordan går du fra;

 (x0 + h)a - x0a til x0a + ax0a-1h ? Troede bare man benyttede kvadratsætningerne ? 

x0^a+h^a+ax0*h?? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du kan kun benytte kvadratsætningerne, hvis a = 2. Her kan a være en vilkårlig (heltallig) eksponent.


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. april 2011 af TorbenA (Slettet)

#11

Her har du faktisk a identiske parenteser (x0 + h), som skal ganges sammen. Hvis du tager h fra den ene og x0 fra hver af de a-1 andre, får du h·x0a-1. Det kan du gøre på n måder, da der er a parenteser, hvor du kan vælge h. Derfor ax0a-1h.

Du kan også vælge h fra 2 af parenteserne; men så får du led med h2, derfor "led med h2 eller højere". Koefficienterne til disse led betyder ikke noget, da de alligevel går ud under grænseovergangen. Se #9.

Men det kræver altså, at a er heltallig og positiv, ellers må du bruge #7.


Skriv et svar til: g(x)=x^a?! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.