Samfundsfag

Ligevægt, lukket økonomi

12. april 2011 af bellamus1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

.


Svar #1
12. april 2011 af bellamus1 (Slettet)

For en lukket økonomi, hvor der kan føres finans- og pengepolitik, gælder følgende relationer for
varemarkedet
Privat forbrug C = 250 + 0,8(Y - T)
Investeringer I = 350 – 2000 r
Offentligt forbrug G = 300
Skatter T = 0,25Y


hvor Y er nationalindkomsten og r er realrenten opgjort som decimaltal.
Den nominelle rente i (som decimaltal) bestemmes af pengeudbud og pengeefterspørgsel på
pengemarkedet. Som det forklares i lærebogen, er pengeefterspørgslen voksende med produktionen Y og
aftagende med renten i. Pengeefterspørgslen kan i den betragtede økonomi beskrives ved L(Y, i) = 0,15Y –
1000 i. Ligevægtsbetingelsen for pengemarkedet er M/P = L(Y, i), hvor M er pengeudbuddet og P er
prisniveauet. Det forudsættes i det følgende, at M = 250. Endvidere forudsættes, at prisniveauet P ligger
fast på P = 1, så inflationen π er nul og realrenten dermed er lig den nominelle rente, dvs. r = i.
Ligevægtsbetingelsen for pengemarkedet er under disse omstændigheder altså givet ved 250 = 0,15Y -
1000 r.

1. Bestem ved brug af ligevægtsbetingelserne for vare- og pengemarked økonomiens kort-sigts
ligevægtsproduktion og rente, hvor både pengemarked og varemarked er i ligevægt.
(Hint: Du skal løse to ligninger med de to ubekendte Y og r. Det kan gøres på flere måder, f.eks. kan
du af pengemarkedets ligevægtsbetingelse udlede et udtryk for Y som funktion af r og indsætte
dette i varemarkedets ligevægtsbetingelse). Bestem det private forbrug, de private investeringer og
den private og offentlige opsparing i ligevægten.
Antag, at økonomiens kapacitet er Y* = 1900. Økonomien er således på kort sigt i en situation med
inflationsgab (expansionary gap).


2. Forklar kort, hvad den pengepolitiske myndighed kan gøre for at forhindre denne situation og
beregn den rente og det pengeudbud, som sikrer, at økonomien vil være på sit kapacitetsniveau.
Antag i stedet, at pengemængden tilpasses, så renten fastholdes på i = r = 0,05, og at der i stedet føres en
kontraktiv finanspolitik, idet de offentlige udgifter til varekøb mindskes, så økonomiens kort-sigtsligevægt
på varemarkedet netop svarer til økonomiens kapacitet.


3. Bestem størrelsen af offentligt varekøb som giver varemarkedsligevægt ved økonomiens kapacitet
Y*. Bestem det pengeudbud, som giver ligevægt på pengemarkedet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2011 af Walras

Hvad har du brug for hjælp til? Det hele? Hvilket niveau er der tale om?


Svar #3
12. april 2011 af bellamus1 (Slettet)

 Bare spørgsmål 1: ligevægtsbetingelserne for vare- og pengemarked økonomiens kort-sigts
ligevægtsproduktion og rente, hvor både pengemarked og varemarked er i ligevægt.

Det er HD studiet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2011 af Walras

Del udregningerne op i varemarkedet og pengemarkedet og find da ligevægten til sidst.

Varemarkedet:

Y=C+I+G

C=250+0.8(Y-T)

I=350-2000r

G=300

T=0.25Y,

der ved indsætte i den første relation bliver

Y=250+0.8(Y-0.25Y)+350-2000r+300=900+0.6Y-2000r <=> 0.4Y=900-2000r <=> Y=2250-5000r

Pengemarkedet:

M/P=L(i,Y)

L(i,Y)=0.15Y-1000i,

hvor det igen ved indsættelse følger, at

M/P=0.15Y-1000i <=> 250=0.15Y-1000i, da M=250 og P=1

Ligevægten:

Ved at benytte, at π=0, så i=r fås de to relationer, som er et ligningssystem, der løses for r og Y.

Y=2250-5000r

250=0.15Y-1000r 

Det kan du selv klare. Du skal gerne have r=0.05 og Y=2000.


Svar #5
12. april 2011 af bellamus1 (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen!!! , det bekræftede at mine resultater var korrekte. Det var en ubeskrivelig stor hjælp, tak fordi du tog dig tid til at hjælpe. God aften : -)


Skriv et svar til: Ligevægt, lukket økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.