Matematik

Differentialligninger STX A-niveau, 8.006 og 8.007

12. april 2011 af Zigge (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan ikke rigtig komme igang med disse to opgaver

Opg. 8.006

En funktion f er løsning til differentialligningen

Y ' = 2 x + 5 - y

og linjen med ligningen y = 1 er tangent til grafen for f.

a) Bestem en forskrift for f

Opg. 8.007

a) Bestem til differentialligningen

Y ' - 3 y = e ^3 

den løsning, hvis graf i punktet P (1, f(1)) har en tangent, der er parallel med linjen, der har ligningen y = x - 5.


Svar #1
12. april 2011 af Zigge (Slettet)

Jeg har nu fået et resultat, som passer meget godt når jeg tegner graferne på CAS, men har meget svært ved at forklare hvordan jeg kom frem til det.. eller rettere hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, er der nogen der kan hjælpe?

Jeg har gjort følgende:

deSolve ( y ' = 2'x+5-y,x,y)   og fået: f(x) = c * e^(-x) + 2 * x + 3 , som jeg så har differentieret og fået

f ' (x) = 2 - c * e^(-x)   , som jeg så har sat = 0 og løst: Solve(0 = 2 - c * e^(-x), x)  og fået: x = ln (c/2), c > 0

Dette x har jeg nu sat ind i  min første ligning for f , sammen med y værdien 1, pga. tangenten :

Solve ( 1 = c * e ^(-ln(c/2) + 2 * ln (c/2) + 3, c) , og fået: c = 2 *e^(-2) og håber så at resultatet på opgaven er:

f(x) = 2 *e^ (-2) * e^(-x) + 2x +3 ......... men er det rigtigt? og hvorfor så? og er der ikke en kortere vej at gå?


Svar #2
12. april 2011 af Zigge (Slettet)

og håber nu bare at svaret til 8.007 er:

Jeg har lavet en deSolve på differentialligningen, deSolve(ex = y ' - 3 * y, x, y) og fået: y = c * e3x- ex/2

differentieret dette resultat, og fået : y ' = 3 * c *e3x - ex/2

lavet en  Solve, hvor jeg leder efter c : Solve ( 1 = 3 * c * e3- e1/2 , c) og fået c = ((e + 2) * e-3) / 6 

hvor jeg har sat hældningen for tangenten altså 1 ind som y-værdi og sat x = 1 ( taget fra punktet P)

og til sidst sat det fundne c ind i den ligning jeg fik ved den første deSolve.

y = (( (e + 2) * e3x-3) / 6) - ( ex / 2)


Skriv et svar til: Differentialligninger STX A-niveau, 8.006 og 8.007

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.