Kemi

Kemiopgaver 3,8 A - Hjælp !

13. april 2011 af thiteralt (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej alle sammen!

Ville være super glad hvis nogle gad hjælpe mig med dette:

I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:

SO2(g) + NO2(g) <-> SO3(g) + NO(g) 

Beholderen indeholder følgende stofmængder:

SO2 = 0,62 mol   NO2 = 0,41 mol     SO3= 0,84 mol   NO = 0,13 mol

a) Beregn værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur. 

Dette har jeg gjort.

Uden temperaturen ændres, fyldes nu 1,15 mol SO2(g) i beholderen.

b) Beregn stofmængderne af alle de fire gasser i beholderen, når ligevægten atter har indstillet sig.

c) Hvor mange procent er trykket i beholderen steget fra den første ligevægtssituation til den anden ? 

Spørgsmålene kan findes i den blå opgavebog som hedder Kemiopgaver - en blå opgavebog, side 51 opgave 3,8 A. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2011 af kieslich (Slettet)

                                                   SO2(g) + NO2(g) <-> SO3(g) + NO(g)

    tidligere mængde                  0,62 mol    0,41 mol      0,84 mol  0,13 mol

     tilsættes                              1,15 mol


Ialt                                             1,77 mol      0,41           0,84        0,13         FØR reaktion

nu sker der en reaktion hvor x mol af SO2 forbruges

   efter reaktionen                     1,77-x        0,41-x          0,84+x    0,13+x       da molforholdene er 1:1:1:1

nu skal der gælde :     ks =   (  (0,84+x)*(0,13+x) ) / ( (1,77-x)*(0,41-x) )      løs ligningen og find x, derefter findes stofmængderne efter at ligevægten har indstillet sig.


Svar #2
24. oktober 2011 af thiteralt (Slettet)

Et sent svar, men mange tak for det hurtige og gode svar. 

MVH. 


Skriv et svar til: Kemiopgaver 3,8 A - Hjælp !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.