Matematik

andengradspolynomiet faktorisering

20. april 2011 af mehtapcik (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg har lige faktoriseret en ligning,....  er der en der vil se om jeg har gjort det rigtigt ?

   f(x) = 5x2+ 40x+ 60

d= 402 - 4* 5 * 60 =1600-1200 = 400

x=  -40 + / - kvadradrod (400)             =       -40 + / - 20         =    (6,2)
                      2 * 5                                                   10

             f(x) = 5( x - 6 ) ( x - 2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2011 af peter lind

Fortegnene på dine løsninger er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2011 af NejTilSvampe

f(x) = 5(x+2)(x+6) = 0 => x = -2 v x = -6

reglen jeg bruger her er, at for andengrads polynomier hvor a = 1  er b = -(r1+r2) og c = r1*r2

5x^2 + 40x + 60 = 0   (forkorter med 5)

x^2 + 8x + 12 = 0  ,  så gætter du på to tal hvor summen giver 8, og produktet er 12. De to tal der hopper op i mit hovede er 2 og 6.

du kan dermed faktorisere det til

x^2 + 8x + 12 = (x+2)(x+6) 

Så skal vi bare huske at forlænge med 5 igen

f(x) = 5(x+2)(x+6)

På den her måde kan man løse simple andengradsligninger uden at bruge brøker og kvadratrodstegn =)


Svar #3
20. april 2011 af mehtapcik (Slettet)

ok tak .. så det var bare fortegnen der var forkert !!

vi skal bruge den metode som jeg har regnet det ud på .. derfor har jeg brugt den metode .


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2011 af Euroman28

NejtilSvampe,

Nu må jeg lige tilbage..

du kan se at polynomiet

Du kan straks se at 5 kan faktoriseres udenfor

Polymiet har kan da faktories f(x) = 5(x+6)(x+2)...

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er en fortrinlig metode, der er særlig god at kende i den slags opgaver, der er konstrueret med nemme, heltallige rødder.

Du overser dog, at summen af de to rødder skal være -8 og deres produkt 12, hvorfor de to tal, der burde hoppe ind er -2 og -6 . Men det ser ud til at være en tankeforseelse, da du kommer frem til den rigtige faktorisering.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2011 af NejTilSvampe

#5 - hov nej vent, det har jeg da ikke overset. Jeg skriver at summen af to tal skal give 8 og produktet skal give 12. Dette opfylder 2 og 6. Jeg siger intet om at disse to tal er rødderne, i realiteten er de jo rødderne med omvendt fortegn.

#4 - er det ikke også det jeg i bund og grund gør =) jeg fjerne bare 5-tallet helt for overskuelighedens skyld.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det fremgik så ikke særlig klart, især ikke, da du netop brugte rødderne r1 og r2 som basis for betragtningerne. Men vi er da enige i metodens anvendelighed i ligninger med nemme koefficienter.


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2011 af NejTilSvampe

jeg beklager =)


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. april 2011 af mathon

#0

...så skal du bruge din "metode" rigtigt

                                                               x = (-40 ± 20)/10  =  -4 ± 2

                                                               x = -2   v   x = -6


Skriv et svar til: andengradspolynomiet faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.