Matematik

STX matematik a juni 2010

27. april 2011 af Jannie47 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 14

En linje l har ligningen: y=-2x+1

Det oplyses, at linjen l er tangent til grafen for funktionen f(x)=x^2+bx+c 

i punktet p(1,f(1)).

Gør rede for, at f'(1)=-2 og f(1)=-1, og bestem tallene b og c.

Håber I kan hjælpe?  


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2011 af Euroman28

Unge dame det er jo nemt.

Du får at vide at ligningen for for f er

og at den har en tangent

med tangent-punktet P(1,f(1))

Derefter får du at vide

samt

Hvad gør du så?

Du siger

dernæst

da b = -4, så medføre det

hvilket giver en ligning for f

Indsætter i tangentligningen

Hvilket giver i vores tilfælde


 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (3)

Svar #3
27. april 2011 af placebo321 (Slettet)

Differentier funktionen, hvorved følgende fås

f ' (x) = 2x+b

da

f ' (1) = -2

gælder at

2*1+b=-2

hvoraf b = -4

Konstanten b kendes nu, hvoraf c kan beregnes, idet

f(1)=-1

altså

-1 = 12+(-4)*1+c

hvoraf c = 2

altså når du indsætter værdien 1 i den differentierede funktion f'(x) fås -2

og når du indsætter værdien 1 i den udifferentierede funktion f(x) fås -1

Du kan indsætte dine konstanter i funktionen og indsætte de pågældende værdier i hhv. den differentierede og udifferentierede funktion, og du vil se, at det giver hhv. -2 og -1


Skriv et svar til: STX matematik a juni 2010

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.