Matematik

finde gåden...

28. april 2011 af nussaa (Slettet) - Niveau: 8. klasse

hej jeg har en opgave jeg slet ikke kan opklare. den lyder sådan her:

i hvilket årstal gennemfører flere end 70 kvinder ACR(et skiløb) hvis der er en stigning på 11% pr. år , i forhold til 2004( der var der 19 kvinder).

jeg har facit men kan ikke finde ud af mellemregningen...


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2011 af KVKN (Slettet)

 Du kan jo gange 19 med 1,11 og blive ved med at gange med 1,11 indtil du når 70 (eller over) :-)

 

Svar #2
28. april 2011 af nussaa (Slettet)

ja det virker men er der nogen der kender sådan et enkelt svar fx 46*88 eller noget andet i den retning??


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2011 af Duffy

Efter 12,5 år = (dvs inde i år 2016)

da  12 år: 66,47056134 quinder

12,49574618 år = 70,0

13 år: 73,78232308

Hvis skiløbet kun finder sted hvert år d. 1. jan, så er svaret

i år 2017


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#0

Hvad siger facit? Det skulle gerne være det samme som #3 ca.


Svar #5
28. april 2011 af nussaa (Slettet)

min facit siger  26 år, altså år 2030. jeg blev bare ved med at gange tal og til sidst fik jeg så 26 og gangede det derfter med 2 fordi 11% af 19 er 2 kvinder og hvert er der jo to kvinder der kommer på. derfter plusede jeg det bare med 19 og det gav så 71. man kunne jo også gøre det med 25,5 så giver det 70 men det skal jo være over...

forstod i noget?..


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2011 af Duffy

Du skal bruge kapital-fremskrivnings-formlen ! !


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. april 2011 af mette48 (Slettet)

19*(1+0,11)n ≥ 70


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kapitalfremskrivning er muligvis for avanceret i forhold til det angivne klassetrin.

Læser man opgaven i #0 , står der, at der er en stigning på 11% pr. år i forhold til 2004 , dvs stigningen er konstant hvert år på 19·11% = 2,09 kvinder (hvis man er villig til at regne med brøkdele af kvinder).

For at nå op til 70 deltagende kvinder, skal der forøges med 70-19 = 51 kvinder , hvilket vil tage 51/2,09 år = 24,402 år. Regner vi ikke med brøkdele af kvinder, er stigningen da præcis 2 kvinder pr år, så det vil tage 51/2 år = 25,5 år, hvilket rundes op til 26 år, i overensstemmelse med det antydede facit.


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Jeg skrev faktisk det samme som #7, præcis samme formel, men var lidt usikker på om det var rigtigt.

Skulle man egentlig isolere n i formlen da?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2011 af Duffy

Jeps

19·(1 + 0.11)n = 70 <=> n = 12,49574616


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Dog er det sandsynligvis ikke kapitalfremskrivningsformlen, der skal anvendes her, jvf. #8.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. april 2011 af phoebebuffay (Slettet)

 Nej, der skal ikke bruges den specifikke kapitalfremskrivningsformel, men en almindelig eksponentiel udvikling. Men ja, lidt svært i forhold til 8. klassetrin.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Der er heller ikke tale om eksponentiel udvikling (som blot er et andet navn for kapitalfremskrivningsformlen), men derimod om en lineær udvikling, se #8.


Skriv et svar til: finde gåden...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.