Matematik

Binomialfordeling (bordreservationer)

30. april 2011 af 07412060727 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En restaurant har 35 borde.

Erfaringen viser, at kun 75 % af dem, som bestiller bord, faktisk møder
op – bruger reservationen. Det er derfor ”fristende” for restauranten at ”over-booke”.
 

a) Hvad er sandsynligheden for, at der er borde nok, hvis man tager mod 40 reservationer?
b) Hvad er sandsynligheden for, at der er borde nok, hvis man tager mod 45 reservationer?

Her er jeg lidt i tvivl. Skal jeg udregne P(X<35), bruge CAS eller?

Håber nogen kan give et hint :)

På forhånd tak,

Mads


Brugbart svar (2)

Svar #1
30. april 2011 af peter lind

a} Du har en binomialfordeling med n = 40 og p=0,75. Der spørges så om P(X≤ 35) = P(X<36). Dette kan slås op i et CAS værktøj, et regneark eller lignende. I b= skal n ændres til 45


Svar #2
30. april 2011 af 07412060727 (Slettet)

Hej Peter,

Nemlig, det var jeg selv ude i. Lige for at opsummere:

binomcdf(n,p,x) = Svaret

a) binomcdf(40, 0.75, 36) = Svaret

b) binomcdf(45, 0.75, 36) = Svaret
 

Er det rigtig forstået Peter?

Mange tak,

Mads


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2011 af peter lind

Det kan jeg ikke svare på. Jeg kender ikke det  CAS værktøj du bruger. Det normale er at man kan slå 2 dele op. En hvor man får P(X= i) og en anden hvor man får P(X≤i)


Svar #4
30. april 2011 af 07412060727 (Slettet)

Hej Peter,

Ok, bare i orden.

Jeg får de følgende resultater:

a) binomcdf(40, 0.75, 36) = 99,5 % sandsynlighed

b) binomcdf(45, 0.75, 36) = 82,7 %
 

Har du mlighed for tjekke, om du får de samme resultater på dit CAS-værktøj, så jeg ved, om jeg benytter den rigtige funktion? Jeg bruger i øvrigt computerprogrammet TI-Interactive.


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2011 af peter lind

Nej. Du skal rette de 36 til 35.  Din formel leverer P(X≤36)


Svar #6
30. april 2011 af 07412060727 (Slettet)

Ja, du har ret - tak for det Peter. Hvis du har tid, må du meget gerne lige kaste et blik på mit spørgsmpl kaldet "Sandsynlighedsregning (Lotto) :-)

Mads


Skriv et svar til: Binomialfordeling (bordreservationer)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.